Νέα στοιχεία για τη βελτίωση της δραστικότητας των αντιασθματικών φαρμάκων
Λονδίνο: Περισσότερο αποτελεσματικά θα μπορούσαν να είναι τα εισπνεόμενα αντιασθματικά σκευάσματα, αν τα σωματίδια των δραστικών ουσιών που περιέχουν ήταν μεγαλύτερα σε μέγεθος.
Λονδίνο: Περισσότερο αποτελεσματικά θα μπορούσαν να είναι τα εισπνεόμενα αντιασθματικά σκευάσματα, αν τα σωματίδια των δραστικών ουσιών που περιέχουν ήταν μεγαλύτερα σε μέγεθος.
Τα παραπάνω υποστηρίζουν επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Καρδιά και τους Πνεύμονες του Κολλεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου. Είναι γνωστό ότι η φαρμακοτεχνική μορφή των εν λόγω σκευασμάτων δεν κατορθώνει να οδηγήσει το μεγαλύτερο ποσοστό της δραστικής ουσίας στο όργανο-στόχο, δηλαδή τους πνεύμονες, αν και διάφορες μορφές συσκευών έχουν δοκιμαστεί. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, το πιο πάνω αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί αν αυξηθεί το μέγεθος των σωματιδίων του φαρμάκου.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες χορήγησαν σε 12 ασθματικούς ασθενείς διαδοχικά τρεις μορφές σαλβουταμόλης, μιας γνωστής βρογχοδιασταλτικής ουσίας που περιέχεται σε αρκετά εισπνεόμενα αντιασθματικά. Η διαφορά ήταν στο μέγεθος των σωματιδίων, τα οποία είχαν μικρή, μέτρια και μεγάλη διάμετρο. Η ανίχνευσή τους κατέστη δυνατή μετά από σήμανσή τους με ραδιενεργό ουσία.
Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι η σαλβουταμόλη που αποτελείτο από μικρά σωματίδια κατάφερνε να φτάσει στους πνεύμονες αλλά διαπερνούσε το τοίχωμά τους και απορροφούταν από την αιματική κυκλοφορία με αποτέλεσμα να διασκορπίζεται στον οργανισμό. Αυτό μειώνει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου και ταυτόχρονα αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης ανεπιθύμητων ενεργειών από άλλα όργανα, όπως η καρδιά.
Αντιθέτως, η σαλβουταμόλη που αποτελείτο από μετρίου μεγέθους σωματίδια κατάφερνε να φτάσει στους πνεύμονες και στα σημεία του οργανισμού που ευνοούν την ευεργετική δράση της απέναντι στη νόσο.
Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στην περίπτωση χορήγησης σαλβουταμόλης με μεγαλύτερα σωματίδια η απαιτούμενη δοσολογία φαρμάκου θα μπορούσε να μειωθεί στο 1/10 σε σχέση με τώρα, γεγονός που θα είχε ευνοϊκές συνέπειες όσον αφορά στο κόστος αλλά και τις αναμενόμενες παρενέργειες.
«Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την ποσότητα ζωής των ασθματικών και να αναπτύξουμε νέες θεραπείες για τα εκατομμύρια ασθενών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο», λέει χαρακτηριστικά ο Δρ. Ομάρ Σαρίφ Ουσμάνι, επικεφαλής της μελέτης.
health.in.gr
- Κίνηση: Καθυστερήσεις σε Κηφισό και κέντρο Αθήνας
- Παπασταύρου από Χιούστον για 25η Μαρτίου: Η Εκκλησία κρατά ζωντανό τον δεσμό της ομογένειας με την Ελλάδα
- «Ο Αταμάν έκανε τη λάθος επιλογή με Χολμς και Γιούρτσεβεν»
- Ένοπλη ληστεία με καλάσνικοφ στα ΕΛΤΑ Λουτρακίου – Λεία άνω των 30.000 ευρώ
- Ο Τραμπ πιθανόν είναι σε δύσκολη θέση στο Ιράν – Και δεν μπορεί να απεμπλακεί, ακόμη και αν το θέλει
- Συνδυάζεις – Κερδίζεις – ΣυνεχίΖΕΙΣ: Η νέα εποχή στην ασφάλιση είναι εδώ
- Κακοποίηση, απαγωγή, απουσία: Η τραγική ιστορία της Duffy γίνεται ντοκιμαντέρ
- Μπαγκλαντές: Λεωφορείο γεμάτο επιβάτες κάνει βουτιά σε ποτάμι – 18 νεκροί, πολλοί αγνοούμενοι (βίντεο)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 26.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/dreokt-oCd0woIR6Ww-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442