Σε υψηλό τετραετίας ανήλθε η ανεργία στη Γερμανία το Νοέμβριο
Στο υψηλότερο επίπεδο των τεσσάρων τελευταίων ετών «σκαρφάλωσε» η ανεργία στη Γερμανία το Νοέμβριο, παρέχοντας μία ακόμα ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης διανύει ουσιαστικά περίοδο οριακής ανάπτυξης.
Στο υψηλότερο επίπεδο των τεσσάρων τελευταίων ετών «σκαρφάλωσε» η ανεργία στη Γερμανία το Νοέμβριο, παρέχοντας μία ακόμα ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης είναι σε περίοδο οριακής ανάπτυξης.
Σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 35.000 στα 4,16 εκατ. άτομα, το υψηλότερο επίπεδο από το 1998, όταν είχε πρωτοεκλεγεί ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 10% από 9,9% τον προηγούμενο μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική οικονομία επεκτάθηκε κατά μόλις 0,3% το τρίτο τρίμηνο και ουσιαστικά συμπαρασύρει προς τα κάτω όλες τις υπόλοιπες οικονομίες της ευρωζώνης, παρέχοντας ένα ισχυρό λόγο στην ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια.
Η αυξημένη ανεργία αποτελεί μία σημαντική πηγή ανησυχίας για τον Γκ.Σρέντερ, η δημοτικότητα του οποίου υποχωρεί συνεχώς. Τα σχέδια του για κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών και αύξηση των εισφορών για την κοινωνική ασφάλιση ενδέχεται να πλήξουν περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα και συνεπώς την απασχόληση, προειδοποιούν οι αναλυτές.
«Οι υψηλότεροι φόροι θα αυξήσουν την ανεργία και θα πυροδοτήσουν την οργή των εταιρειών και των εργαζομένων. Αυτές είναι κακές πολιτικές σε άσχημους καιρούς» σχολιάζει στο Bloomberg ο διαχειριστής της DG Capital Management GmbH, Πέτερ Λοκχόφεν.