Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ορμόνη υπόσχεται επιτυχή αντιμετώπιση της νόσου του Άντισον

Ορμόνη υπόσχεται επιτυχή αντιμετώπιση της νόσου του Άντισον

Κέμπριτζ: Η χορήγηση μιας ορμόνης που φυσιολογικά παράγεται στον ανθρώπινο οργανισμό, της δι-υδρο-επι-ανδροστερόνης (DHEA), υπόσχεται όχι μόνο ότι θα μεταμορφώσει τη ζωή όσων πάσχουν από τη νόσο του Άντισον αλλά και ότι θα τους προστατεύσει από την οστεοπόρωση.

Κέμπριτζ: Η χορήγηση μιας ορμόνης που φυσιολογικά παράγεται στον ανθρώπινο οργανισμό, της δι-υδρο-επι-ανδροστερόνης (DHEA), υπόσχεται όχι μόνο ότι θα μεταμορφώσει τη ζωή όσων πάσχουν από τη νόσο του Άντισον αλλά και ότι θα τους προστατεύσει από την οστεοπόρωση.

Η συγκεκριμένη πάθηση οφείλεται στην αδυναμία των επινεφριδίων των ασθενών να παράγουν σε επαρκείς ποσότητες τις ορμόνες κορτιζόλη και αλδοστερόνη. Σαν αποτέλεσμα, αρκετές άλλες ουσίες, όπως και η DHEA, ανιχνεύονται σε χαμηλά επίπεδα στον οργανισμό των πασχόντων. Τα συμπτώματά της είναι εύκολη κόπωση, μυϊκή αδυναμία, απώλεια της όρεξης για φαγητό και, μερικές φορές, σκούρα χρώση του δέρματος.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η DHEA κυκλοφορεί ήδη σε μορφή χαπιού, ωστόσο κάτι τέτοιο έχει απαγορευθεί σε άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας, έπειτα από φόβους ότι το εν λόγω σκεύασμα ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί και από υγιείς ανθρώπους ως διεγερτικό.

Η επιστημονική ομάδα, από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, συγκέντρωσε περίπου 100 ασθενείς που έπασχαν από τη νόσο του Άντισον και τους χώρισε σε δύο ομάδες. Η πρώτη ακολούθησε αγωγή με χάπια DHEA, ενώ η δεύτερη όχι.

Έπειτα από την πάροδο ενός έτους, οι επιστήμονες υπέβαλαν τους ασθενείς σε δοκιμασίες ψυχολογικής εκτίμησης καθώς και σε σειρά από τομογραφίες, ώστε να μετρηθεί η οστική τους πυκνότητα. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι οι ασθενείς της πρώτης ομάδας, είχαν πιο ανθεκτικά οστά αλλά και καλύτερη ψυχολογία απέναντι στη νόσο.

«Οι ασθενείς αυτοί αντιμετώπιζαν με πολύ καλύτερο τρόπο την πάθησή τους και γενικότερα είχαν μια πιο θετική στάση απέναντι στις δύσκολες καθημερινές συνθήκες ζωής», λέει χαρακτηριστικά η Δρ. Έλινορ Γκούρνελ, επικεφαλής της μελέτης. «Χρειάζεται όμως περισσότερη έρευνα ώστε να διαπιστώσουμε σε βάθος τις ευεργετικές ιδιότητες της ορμόνης».

Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν κατά τις εργασίες της ετήσιας συνάντησης της Ενδοκρινολογικής Ένωσης στο Λονδίνο.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο