Παραδόθηκε και κρατείται από το FBI ο αρχιλογιστής της εταιρείας Enron
Στα χέρια του FBI βρίσκεται από την Τετάρτη ο αρχιλογιστής της Enron. Ο Αντριου Φάστοου κατηγορείται για απάτη και θεωρείται ο «εγκέφαλος» του δικτύου εταιρειών με το οποίο ουδείς γνώρισε τι πραγματικά συμβαίνει με τα οικονομικά της εταιρείας.
Στα χέρια του FBI βρίσκεται από την Τετάρτη ο υπεύθυνος του οικονομικού τμήματος της Enron. Ο Αντριου Φάστοου κατηγορείται για απάτη και θεωρείται ο «εγκέφαλος» του δικτύου εταιρειών με το οποίο ουδείς γνώρισε τι πραγματικά συμβαίνει με τα οικονομικά της εταιρείας.
Όπως μετέδωσε το BBC, το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών άσκησε δίωξη εις βάρος του για απάτη, ξέπλυμα χρήματος και συνωμοσία σε σχέση με την κατάρρευση του ενεργειακού κολοσσού.
Ο Φάστοου συνελήφθη και οδηγήθηκε σε δικαστήριο του Χιούστον, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Εφόσον τελικά κριθεί ένοχος θα αντιμετωπίσει ποινές που φτάνουν έως τα 20 χρόνια κάθειρξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το βρετανικό δίκτυο, τον Αύγουστο ο Μάικλ Κόπερ, στενός συνεργάτης του Φάστοου, συμφώνησε με τις Αρχές να δώσει στοιχεία για τον πρώην προϊστάμενό του, με αντάλλαγμα τη δική του ευνοϊκότερη μεταχείριση από τη Δικαιοσύνη.
Εφόσον τελικά ο Αντριου Φάστοου επιλέξει να ομολογήσει την ενοχή του και να συνεργαστεί με τον εισαγγελέα, τότε ενδέχεται να καταθέσει εις βάρος των δύο πρώην διευθυντών της Enron, Τζεφ Σκίλινγκ και Κένεθ Λέι.
Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο του 2001 η εταιρεία ανακοίνωσε, έπειτα από έρευνα της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι την περίοδο 1997-2001 είχε «φουσκώσει» τα κέρδη της κατά 600 εκατ. δολάρια.
Στη συνέχεια, ακυρώθηκε η συμφωνία εξαγοράς της από τη μικρότερη Dynegy, υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική της αξιολόγηση, η μετοχή της υποχώρησε κάτω από το ένα δολάριο και στις αρχές Δεκεμβρίου η Enron κήρυξε πτώχευση.
Η ελευθερία (αίσθημα αυτονομίας) ενισχύει την ευτυχία σε όλο τον κόσμο, αλλά μια εκτεταμένη διεθνής μελέτη δείχνει ότι προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη χαρά σε πλουσιότερες χώρες,