Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Νέους κανόνες για τις εμπορικές προσφορές προωθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Νέους κανόνες για τις εμπορικές προσφορές προωθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τη ρύθμιση των εμπορικών προσφορών προς τους καταναλωτές με τη θέσπιση νέων ενιαίων κανόνων για την προώθηση των πωλήσεων (όπως αυτές κάτω του κόστους) επιχείρησε την Τετάρτη η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

27

Τη ρύθμιση των εμπορικών προσφορών προς τους καταναλωτές με τη θέσπιση νέων ενιαίων κανόνων για την προώθηση των πωλήσεων (προσφορά δώρων, διαφημιστικά παιχνίδια, εκπτώσεις ή ακόμα πωλήσεις σε τιμές κάτω του κόστους) επιχείρησε την Τετάρτη η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την υιοθέτηση της πρότασης κανονισμού που παρουσίασε η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και Εσωτερικής Αγοράς.

Η δυνατότητα πωλήσεων σε τιμές κάτω του κόστους αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα επίμαχο θέμα. Το ΕΚ απέρριψε την πρόταση της Επιτροπής για τη θέσπιση ενιαίων κανόνων απελευθέρωσης, κάτι που ευνοεί αποκλειστικά τα μεγάλα καταστήματα και τους μεγαλοεμπόρους, υποστηρίζοντας ότι κάθε χώρα-μέλος θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να θεσπίσει ή ενδεχομένως να διατηρήσει σχετική απαγορευτική νομοθεσία.

Για το θέμα αυτό -και υπέρ της κατάργησης των πωλήσεων κάτω του κόστους- υπέβαλε τροπολογία και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Χρήστος Φώλιας, εκφράζοντας τις θέσεις της Επιτροπής Βιομηχανίας και Εμπορίου. Ο κ. Φώλιας τόνισε ότι οι πωλήσεις κάτω του κόστους δεν εξυπηρετούν παρά μία χούφτα μεγάλων επιχειρήσεων λιανικής, ενώ εγκυμονούν θανάσιμους κινδύνους για τους πάνω από 20 εκατ. μικρομεσαίους της ΕΕ, οι οποίοι απειλούνται με εξαφάνιση.

Με υπερψήφιση άλλης τροπολογίας το ΕΚ κρίνει ότι οι χώρες-μέλη θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να περιορίζουν ή ενδεχομένως και να απαγορεύουν μειώσεις των τιμών πριν από τις καθιερωμένες εποχιακές εκπτώσεις, με στόχο την πρόληψη αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Το ΕΚ παρέχει επί της αρχής την πλήρη υποστήριξή του στην Επιτροπή για τη θέσπιση νέων ενιαίων κανόνων με στόχο την προώθηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των αγαθών στην εσωτερική αγορά. Αυτό αναμένεται ότι θα αποβεί σε όφελος τόσο των καταναλωτών που θα κερδίσουν από τη μεγαλύτερη ευχέρεια επιλογής προϊόντων, τιμών και ποιότητας, όσο και των επιχειρήσεων και ιδίως των μικρομεσαίων για τις οποίες διανοίγονται νέες εμπορικές δυνατότητες.

Τα διαφημιστικά παιγνίδια, οι εκπτώσεις, καθώς και η προσφορά δώρων αναγνωρίζονται σαν πρακτικές προώθησης των πωλήσεων. Αντίθετα τα τυχερά παιγνίδια και ο τζόγος συνεχίζουν να εμπίπτουν στις σχετικές εθνικές απαγορευτικές ή περιοριστικές νομοθεσίες, καθώς δεν θεωρούνται πρακτικές προώθησης των πωλήσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο