Μεσαία και υψηλά εισοδήματα, στεγαστικά δάνεια «πληρώνουν» τις φοροελαφρύνσεις
Τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα χρηματοδοτούν τη φορολογική ελάφρυνση χαμηλόμισθων και πολυμελών οικογενειών που πραγματοποιείται με το τρίτο φορολογικό πακέτο. Ακριβότερα γίνονται το 2003 τα στεγαστικά δάνεια για εισοδήματα άνω των 13.400 ευρώ.
Τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα χρηματοδοτούν τη φορολογική ελάφρυνση χαμηλόμισθων και πολυμελών οικογενειών που πραγματοποιείται με την τρίτη δέσμη φορολογικών μέτρων. Ακριβότερα γίνονται από το 2003 τα στεγαστικά δάνεια για εισοδήματα άνω των 13.400 ευρώ.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, οι φορολογούμενοι των οποίων τα εισοδήματα υπάγονται στους συντελεστές 30% και 40% της φορολογικής κλίμακας θα πληρώσουν περισσότερα για τα στεγαστικά τους δάνεια, τις δαπάνες νοσηλείας, τα ενοίκια κ.λπ.
Μεγάλες απώλειες από φόρους, σε σχέση με τα ισχύοντα, θα έχουν όσοι αποκτήσουν πρώτη κατοικία με στεγαστικό δάνειο έως 200.000 ευρώ από 1ης Ιανουαρίου 2003, καθώς ναι μεν θα εκπίπτουν οι ετήσιοι δεδουλευμένοι τόκοι από το εισόδημά τους, αλλά τίθεται πλέον πλαφόν έκπτωσης 15%.
Σήμερα μπορεί κάποιος να κερδίσει φόρους από τους τόκους των δανείων έως και 40%, αναλόγως του εισοδήματός του.
Όπως διευκρινίζει το -ένθετο στην εφημερίδα Τα Νέα- περιοδικό Ακίνητα, με τα νέα προτεινόμενα μέτρα, όσοι πάρουν δάνειο μεγαλύτερο των 200.000 ευρώ, τότε ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας τους, το νέο έτος το υπουργείο Οικονομικών θα αναγνωρίζει ως εκπιπτώμενη δαπάνη τους τόκους που αναλογούν στο κεφάλαιο των 200.000 ευρώ.
Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να οδηγήσουν σε ραγδαία αύξηση ζήτησης στεγαστικών δανείων έως το τέλος του έτους, καθώς όσοι συνάψουν δάνειο μέχρι τότε θα έχουν δυνατότητα έκπτωσης τόκων χωρίς πλαφόν, και μάλιστα για όσα χρόνια διαρκεί η αποπληρωμή του. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν λάβει δάνειο τα περασμένα έτη.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να τονώσει την αγορά ακινήτων έως το τέλος του 2002, αλλά ίσως οδηγήσει σε αύξηση των τιμών.
Τα εισοδήματα άνω των 13.400 ευρώ θίγονται περισσότερο από αυτήν την αλλαγή. Όπως σημειώνει Το Βήμα, ένας έγγαμος με δύο παιδιά, ο οποίος δηλώνει στην Εφορία ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ και πάρει σήμερα στεγαστικό δάνειο ύψους 80.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας 100 τ.μ. με κυμαινόμενο επιτόκιο 6% και εξόφληση σε 15 χρόνια, με τη λήξη του δανείου θα έχει συνολική ωφέλεια φόρου 20.749 ευρώ. Εάν συνάψει το δάνειο μετά την 1η/1/2003, η συνολική έκπτωση φόρου ανέρχεται σε 6.225 ευρώ.
Μικρότερη ωφέλεια θα έχουν οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 13.400 ευρώ και από τις εκπτώσεις των δαπανών, λόγω του πλαφόν που ορίζεται, σε όσες μάλιστα εκπτώσεις δαπανών δεν καταργούνται. Κέρδος προκύπτει μόνο στην έκπτωση για τα ασφάλιστρα.
Η ελευθερία (αίσθημα αυτονομίας) ενισχύει την ευτυχία σε όλο τον κόσμο, αλλά μια εκτεταμένη διεθνής μελέτη δείχνει ότι προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη χαρά σε πλουσιότερες χώρες,