Η σόγια προστατεύει τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από τον κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης
Νέα Υόρκη: Τα φυτοοιστρογόνα τα οποία εμπεριέχονται σε προϊόντα σόγιας πιθανόν να προστατεύουν τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από τον κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.
Νέα Υόρκη: Τα φυτοοιστρογόνα τα οποία εμπεριέχονται σε προϊόντα σόγιας πιθανόν να προστατεύουν τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από τον κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.
Τα φυτοοιστρογόνα ανιχνεύονται σε μεγάλες ποσότητες στα συγκεκριμένα προϊόντα και έχουν ανάλογη δράση με τα οιστρογόνα, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την καλή καρδιαγγειακή λειτουργία.
Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης συγκέντρωσαν στοιχεία σχετικά με το διαιτολόγιο μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και μέτρησαν το βαθμό αθηρωμάτωσης της αορτής. Επιπλέον, συνυπολόγισαν και άλλους παράγοντες που συσχετίζονται με τον τρόπο ζωής τους, όπως ο δείκτης μάζας σώματος (BMI), το κάπνισμα αλλά και το αν ακολουθούσαν κάποιο πρόγραμμα εκγύμνασης ή όχι.
Οι γυναίκες οι οποίες κατανάλωναν προϊόντα σόγιας παρουσίασαν μικρότερο ποσοστό αρτηριοσκλήρυνσης, χωρίς όμως να έχει πλήρως διευκρινιστεί ότι αυτό ήταν άμεσο αποτέλεσμα της διατροφής με τα συγκεκριμένα προϊόντα. Είναι λοιπόν απαραίτητο να γίνουν περαιτέρω έρευνες προκειμένου να διευκρινιστεί η ακριβής δράση των φυτοοιστρογόνων.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα φυτοοιστρογόνα δρουν προστατευτικά όσον αφορά στον κίνδυνο αθηροσκλήρυνσης και εκφυλισμού των αρτηριακών τοιχωμάτων» ανέφερε στο Reuters η Δρ Ιβόν βαν ντε Σκου. «Θα ακολουθήσουν παρ’ όλα αυτά περισσότερες έρευνες, διότι ενδέχεται να μη συνεκτιμήθηκαν στην παρούσα μελέτη όλοι οι παράγοντες που επέδρασαν στο τελικό αποτέλεσμα».