Αβγά με χαμηλή χοληστερόλη δημιούργησαν επιστήμονες του Α.Π.Θ.
Θεσσαλονίκη: Τη δημιουργία αβγών με χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, ανακοίνωσαν ερευνητές της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα αβγά "Ωμέγα-3" όπως έχουν καταχωρηθεί επιστημονικά, εμπίπτουν στην κατηγορία των τροφίμων ζωικής προέλευσης.
Θεσσαλονίκη: Τη δημιουργία αβγών με χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, ανακοίνωσαν ερευνητές της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα αβγά «Ωμέγα-3» όπως έχουν καταχωρηθεί επιστημονικά, εμπίπτουν στην κατηγορία των τροφίμων ζωικής προέλευσης.
Τα «Ωμέγα-3», περιέχουν αυξημένη ποσότητα του ομώνυμου πολυακόρεστου λιπαρού οξέος συγκριτικά με τα «συνηθισμένα» αβγά, και έχουν την ιδιότητα να δίνουν στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται, χωρίς όμως να αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Όπως προέκυψε μάλιστα μετά απο μετρήσεις σε άτομα που είχαν καταναλώσει αυτό το νέο είδος αβγών, όχι μόνο μειώθηκαν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL), αλλά αυξήθηκαν και τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης (HDL).
Όπως τόνισε με δηλώσεις του στο ΜΠΕ, ο καθηγητής Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Δρ. Αθ. Γιαννακόπουλος, δεν πρόκειται για γενετικά τροποποιημένα αβγά διότι η παραγωγή τους επιτυγχάνεται χάρη σε συνδυασμό συγκεκριμένων τροφών που καταναλώνουν τα πουλερικά. Διευκρινίζει, μάλιστα, ότι κάθε αβγό «Ωμέγα-3» περιέχει 500-600 mg του πολυακόρεστου λιπαρού οξέος, ποσότητα που φτάνει περίπου στο μισό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια ερευνητική ομάδα μετά από πολυετή μελέτη κατάφερε να δημιουργήσει ένα κοτόπουλο που έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος, ενώ όπως υποστηρίζουν είναι απαλλαγμένο από τη χαρακτηριστική μυρωδιά του.