Τροποποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων
Λονδίνο: Αλλαγές στην εμφάνιση των συσκευασιών των τροφίμων θα κληθούν σύντομα να κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες, αναγράφοντας στις ετικέτες αναλυτικά στοιχεία για τη σύσταση του προϊόντος, κατόπιν τροποποίησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Λονδίνο: Αλλαγές στην εμφάνιση των συσκευασιών των τροφίμων θα κληθούν σύντομα να κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες, αναγράφοντας στις ετικέτες αναλυτικά στοιχεία για τη σύσταση του προϊόντος, κατόπιν τροποποίησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την Τετάρτη 12 Ιουνίου την τροποποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αναγραφή των δυνητικών αλλεργιογόνων συστατικών στις ετικέτες των συσκευασιών των τροφίμων. Η τροποποίηση έγινε με αφορμή σχετική πρόταση του επιτρόπου Ντέιβιντ Μπερν.
Η πρόταση του κ. Μπερν προωθεί την υποχρεωτική αναγραφή όλων των συστατικών που περιέχονται σε ένα τρόφιμο. Έτσι, καταργείται η ισχύουσα νομοθεσία που απαιτούσε την αναγραφή μόνο του 25% των συστατικών που περιέχει η τελική μορφή του προϊόντος, αφήνοντας απροστάτευτο το καταναλωτικό κοινό που ίσως έχει αλλεργία σε κάποιο συστατικό.
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατάρτισαν έναν κατάλογο με συστατικά που ευθύνονται συχνά για την πρόκληση αλλεργικών αντιδράσεων -όπως το γλουτένιο, τα αβγά, τα φιστίκια, τα καρύδια, το σουσάμι και τα φασόλια σόγιας-, τα οποία θα πρέπει στο εξής να αναγράφονται υποχρεωτικά στη συσκευασία. Η αλλαγή ισχύει και για τις ετικέτες των αλκοολούχων ποτών τα οποία περιέχουν τουλάχιστον ένα εκ των αλλεργιογόνων συστατικών που αναφέρονται στον κατάλογο.
Η τροποποίηση αποσκοπεί στο να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και αποτελεί άμεση απάντηση στην αυξανόμενη και επαναλαμβανόμενη απαίτηση του αγοραστικού κοινού για περισσότερη πληροφόρηση σχετικά με τη σύσταση των τροφίμων.
Ενδεικτικό είναι ότι ο αριθμός των ατόμων με αλλεργικές αντιδράσεις σε τροφές αυξάνει σταδιακά, με το 8% των παιδιών και το 3% των ενηλίκων να παρουσιάζουν διάφορα αλλεργικά συμπτώματα μετά την κατανάλωση κάποιας τροφής. Μάλιστα, ενώ μια τροφική αλλεργία μπορεί να περιοριστεί σε δερματικά εξανθήματα ή διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος, πολλές φορές είναι δυνατόν να αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία του ατόμου, εάν οδηγήσει σε συστηματικές αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες μπορεί να αποβούν ακόμη και μοιραίες.
Η τροποποίηση αναμένεται να συζητηθεί και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον προσεχή Νοέμβριο, ώστε να επικυρωθεί και να τεθεί σε εφαρμογή.
health.in.gr
- Καιρός: Συννεφιασμένος την Κυριακή με σημάδια βελτίωσης – Πότε και πού αναμένονται βροχές και χιόνια
- Νικολά Σαρκοζί: Μαρτυρία σε fast forward
- Μπρουνέλο Κουτσινέλι: Αστέρες του Χόλιγουντ τίμησαν τον Ιταλό μεγιστάνα της μόδας
- Απόδραση: Η επιστήμη ξέρει με ποιον είναι καλύτερο να πας ένα ταξίδι
- Περισσότερα από 6.000 ιατρικά λάθη κάθε χρόνο
- Η Μάιλι Σάιρους δήλωσε ότι το δαχτυλίδι των αρραβώνων της ήταν «προσφορά Black Friday»
- Κυβέρνηση: Οι τρεις καυτοί φάκελοι που θα ανοίξουν μετά τις κάλπες
- Δημογραφικό: Ζητούνται εργασίες «φιλικές για ηλικιωμένους» – Η άνοδος των age friendly jobs
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)









































![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)
















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442