Ο συνδυασμός πρωτεϊνών και ασβεστίου ενισχύει τα οστά
Νέα Υόρκη: Η λήψης της απαραίτητης ποσότητας ασβεστίου είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας των οστών, ωστόσο νέα έρευνα επισημαίνει ότι και οι πρωτεΐνες επίσης συντελούν στην πρόληψη της ελάττωσης της οστικής μάζας.
Νέα Υόρκη: Η λήψης της απαραίτητης ποσότητας ασβεστίου είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας των οστών, ωστόσο νέα έρευνα επισημαίνει ότι και οι πρωτεΐνες επίσης συντελούν στην πρόληψη της ελάττωσης της οστικής μάζας.
Σε έκθεση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, μελέτησαν για τρία χρόνια τις διατροφικές συνήθειες 342 ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών, που λάμβαναν σκευάσματα ασβεστίου και βιταμίνης D.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η οστική πυκνότητα αυξήθηκε στους περισσότερους συμμετέχοντες των οποίων η διατροφή περιελάμβανε κυρίως πρωτεΐνες. Ωστόσο, δεν εξετάστηκε κατά πόσο επηρέαζε την οστική πυκνότητα, η προέλευση των πρωτεϊνών, από φυτικές ή ζωικές πηγές. Είναι αναγκαία λοιπόν περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί επακριβώς η αξία των πρωτεϊνών που λαμβάνονται με τις διάφορες τροφές.
Στην αναφορά της, η επιστημονική ομάδα σημειώνει ότι η οστική πυκνότητα βελτιώνεται από τη λήψη πρωτεϊνών σε αρκετούς ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες, αρκεί να συνάδει με τη συνιστώμενη λήψη ασβεστίου και βιταμίνης D.
Ο Δρ. Ρομπερτ Χάνεϊ του Πανεπιστημίου Ομάχα της Νεμπράσκα, μιλώντας στο Reuters, σημειώνει ότι τα οστά έχουν ανάγκη τόσο από ασβέστιο, όσο και από πρωτεΐνες και αν η διατροφή περιλαμβάνει και τα δυο, το όφελος για τα οστά είναι μεγαλύτερο, συγκριτικά με την έλλειψη του ενός ή και των δυο συστατικών.