Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Στο 2,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Απρίλιο – Αμετάβλητη η ανεργία

Στο 2,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Απρίλιο – Αμετάβλητη η ανεργία

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών υποχώρησε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, δίνοντας περιθώριο στην ΕΚΤ να καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων. Η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη το Μάρτιο στο 8,4%.

27

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε τον Απρίλιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, προσφέροντας στην ΕΚΤ τη δυνατότητα να αυξήσει αργότερα τα επιτόκια, όταν η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα αρχίσει να σταθεροποιείται.

Όπως ανακοίνωσε τη Μ.Τρίτη η Eurostat, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,2% από 2,5% το Μάρτιο. Σημειώνεται ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει ξεπεράσει το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2%) για 23 μήνες.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 8,4% το Μάρτιο και ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,5% το Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 0,1%.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα καθυστερήσει να αυξήσει τα επιτόκια, περιμένοντας να κερδίσει έδαφος η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη, η οποία υστερεί στις οικονομικές της επιδόσεις έναντι των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,4% (ετησίως) το πρώτο τρίμηνο, ενώ η αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης δεν προβλέπεται να ξεπεράσει το 0,5%.

«Δεν βλέπουμε κίνηση για αύξηση των επιτοκίων πριν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και πιθανώς όχι μέχρι το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο» δήλωσε στο Bloomberg ο οικονομολόγος της Credit Lyonnais, Μπρούνο Καβαλιέ. «Προς το παρόν δεν είμαστε σίγουροι ότι η οικονομική ανάκαμψη έχει κερδίσει έδαφος» προσέθεσε.

Πέρυσι η ΕΚΤ μείωσε το παρεμβατικό της επιτόκιο κατά 1,50% σε 3,25%. Στη συνάντηση του 18μελούς νομισματικού συμβουλίου της τράπεζας την Μ.Πέμπτη αναμένεται να αφήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο