Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης κι ο αρχηγός της Oracle πήραν βραβεία «Big Brother»
Κοινωνικές ομάδες που μάχονται για την προστασία του προσωπικού απορρήτου απένειμαν την Παρασκευή τα ετήσια βραβεία «Big Brother» σε εκείνουν που φρόντισαν να καταστρατηγήσουν το δικαίωμα αυτό. Ανάμεσα στους βραβευθέντες, ο Τζ.Ασκροφτ και ο Λ.Έλισον.
39
O Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ και ο επικεφαλής της Oracle, Λάρι Έλισον χαρακτηρίστηκαν πρόσφατα οι πλέον διαβόητοι παραβάτες του προσωπικού απορρήτου από γνωστές ομάδες προάσπισης του δικαιώματος.
Τα ετήσια βραβεία του «Μεγάλου Αδελφού» αποδίδονται κάθε χρόνο σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, στελέχη επιχειρήσεων και ιδιώτες οι οποίοι κατηγορούνται ότι έχουν «προσφέρει τα μέγιστα» στην καταστρατήγηση του προσωπικού απορρήτου.
Την παρουσίαση ανέλαβε η λονδρέζικη οργάνωση Privacy International, συνεπικουρία άλλων γνωστών αμερικανικών ομάδων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η απονομή έγινε στο ετήσιο συνέδριο «Computers, Freedom & Privacy» που διεξάγεται αυτές τις ημέρες λίγο έξω από τη Σίλικον Βάλεϊ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το βραβείο του «Χειρότερου Κυβερνητικού Αξιωματούχου» απονεμήθηκε στον Τζον Ασκροφτ. Θεωρήθηκε υπεύθυνος για την ραγδαία αύξηση των υποκλοπών συνομιλιών μέσω τηλεφώνου ή άλλων μέσων και την προσαγωγή -χωρίς κατηγορητήριο- στη Δικαιοσύνη 1.200 και πλέον ατόμων μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.
«Χειρότερος Επιχειρησιακός Εισβολέας» χαρακτηρίστηκε ο Λάρι Έλισον, ο γνωστός μεγιστάνας επικεφαλής της Oracle, της μεγάλης εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού διαχείρισης βάσεων δεδομένων. Κι αυτό, για την «προσφορά» του στη δημιουργία κυβερνητικής βάσης δεδομένων, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το φακέλωμα των αμερικανών πολιτών.
Τα βραβεία αυτά αποδίδονται στη μνήμη του γνωστού συγγραφέα Τζορτζ Όργουελ για να θυμίσουν σε όλους το προφητικό για πολλούς έργο του, «1984». Τα αγαλματίδια -που δεν εμφανίζονται για να παραλάβουν οι βραβευθέντες- είναι μια αρβύλα που πατά με μένος ένα ανθρώπινο κεφάλι…
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ιράν: Στρίβειν διά των Στενών του Ορμούζ – Η πρόταση Αραγτσί για ξεπεραστούν τα εμπόδια για τα πυρηνικά
- Κως: Καταγγελία για βιασμό 33χρονου στις φυλακές
- Παναθηναϊκός: Η Βαλένθια δεν αλλάζει αποδυτήρια για τα play offs, παρά τις διαμαρτυρίες του Άταμαν
- ΠΑΣΟΚ: Ψήφισαν Βαρδακαστάνη και Πολιτικό Συμβούλιο χωρίς να… αρχίσουν τα όργανα – Το μήνυμα εκλογικής ετοιμότητας και ο στόχος της ενότητας
- Αναγκαστική προσγείωση στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Κρήτη
- «Δεν περιμένω συγχώρεση»: Τα σημειώματα του δασκάλου που είναι ύποπτος για την επίθεση στο δείπνο του Τραμπ
- Τι λένε στη Ρουμανία για Λουτσέσκου – «Τον θέλουμε στη Στεάουα, ίσως να μην συνεχίσει στον ΠΑΟΚ»
- Οι αρκούδες φτάνουν στις αυλές – Το κράτος που φτάνει;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442