Comdex Greece 2002:Στο προσκήνιο η πληροφορική στο χώρο της υγείας
Αθήνα: Με βασικό άξονα τη δικτύωση και τη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων σε νέους τρόπους οργάνωσης και διοίκησης, άνοιξε σήμερα τις πύλες της στο χώρο της Helexpo η 3η έκθεση Comdex. Στο προσκήνιο βρέθηκε την πρώτη ημέρα το "Κοινωνικό πρόσωπο της τεχνολογίας" που αφορά φυσικά στην πληροφορική της υγείας. Οι εκπρόσωποι του χώρου παρουσίασαν τις μελέτες τους και εξέθεσαν τις απόψεις τους.
Αθήνα: Με βασικό άξονα τη δικτύωση και τη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων σε νέους τρόπους οργάνωσης και διοίκησης, άνοιξε σήμερα τις πύλες της στο χώρο της Helexpo η 3η έκθεση Comdex. Στο προσκήνιο βρέθηκε την πρώτη ημέρα το «Κοινωνικό πρόσωπο της τεχνολογίας» που αφορά φυσικά στην πληροφορική της υγείας. Οι εκπρόσωποι του χώρου παρουσίασαν τις μελέτες τους και εξέθεσαν τις απόψεις τους.
Στο πλαίσιο του workshop μίλησαν ο Χαράλαμπος Σοφιανός, ΓΓ του υπουργείου Υγείας, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, η Silvia Hutz από την Oracle, ο Ανέστης Χριστοδουλάκης από την Datamed, ο Ευθύμιος Μουτσέλος, ΙΤ Manager της Novo Nordisk και ο Δημήτρης Καραγιάννης MD, εκδότης και διευθυντής των portal health.in.gr και doctors.in.
Ο κύριος Καραγιάννης ανέλυσε τις προϋποθέσεις για την παροχή υπηρεσιών υγείας μέσω Διαδικτύου, σκιαγράφησε το ελληνικό τοπίο και έδωσε σημαντικές πληροφορίες και συγκριτικά στοιχεία με αναπτυγμένες χώρες.
Untitled
Υπηρεσίες υγείας μέσω Διαδικτύου Δρ Δημήτρης Καραγιάννης Εκδότης http://health.in.gr
Βασική προϋπόθεση για την παροχή υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου είναι ο απόλυτος έλεγχος της ποιότητάς τους, ενώ παράλληλα η υποστήριξή τους αποκλειστικά από ειδικούς επιστήμονες αποτελεί αδήριτη ανάγκη.
Στο ευρύ φάσμα των υπηρεσιών υγείας που χρησιμοποιούν ως μέσο το Διαδίκτυο περιλαμβάνονται ορισμένες που εμπίπτουν στο παρόν νομικό πλαίσιο, μερικές που δεν προβλέπονται, καθώς και κάποιες που κρίνονται παράτυπες. Η ενημέρωση του κοινού σε θέματα υγείας, για παράδειγμα, είναι και για ηθικούς λόγους σεβαστή ανάγκη της κοινωνίας, είναι όμως και νόμιμη. Αντίθετα, η διακίνηση OTC φαρμάκων είναι παράνομη μέχρι στιγμής σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, λόγω έλλειψης εκσυγχρονισμού του, ενώ τέλος, η παροχή ιατρικών υπηρεσιών είναι και άνομη και αντιδεοντολογική ταυτόχρονα.
Ας δούμε όμως αν το κοινό χρειάζεται τέτοιου είδους υπηρεσίες. Πρόσφατη ανάλυση της αμερικανικής estat έδειξε ότι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες έρχονται πρώτες σε προτίμηση ανάμεσα στους Αμερικανούς χρήστες του Διαδικτύου. Η αναζήτηση αφορά κυρίως σε περιεχόμενο και συγκεκριμένα σε ζητήματα νοσολογίας, διατροφής και σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Οι πύλες υγείας προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στο κοινό στο επίπεδο της γνώσης και αναμένεται να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην αναβάθμιση του τομέα της υγείας, αφού είναι ευρέως γνωστή η σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.
Τι συμβαίνει όμως στο ελληνικό Διαδίκτυο; Πώς συμπεριφέρεται ο Έλληνας χρήστης; Ποια είναι τα εμπόδια και ποιες οι προοπτικές; Στην Ελλάδα λειτουργούν τα τελευταία χρόνια περίπου πέντε δικτυακοί τόποι με περιεχόμενο υγείας, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ερασιτεχνικές πρωτοβουλίες. Υπάρχουν δύο τουλάχιστον πύλες που έχουν σαφή προσανατολισμό προς την παροχή υπηρεσιών υγείας και πληρούν όλες τις προδιαγραφές ποιότητας. Η πύλη health.in.gr λειτουργεί πλήρως εδώ και 11 μήνες και το περιεχόμενό της αφορά σε θέματα νοσολογίας και εκπαίδευσης του κοινού στη διατροφή και τη σωματική άσκηση. Στις υπηρεσίες που παρέχει συγκαταλέγονται η δυνατότητα των επισκεπτών να υποβάλουν συγκεκριμένα ερωτήματα σε ειδικούς γιατρούς, οι ειδήσεις, καθώς και τα ειδικά καταστήματα που μόλις έχουν εγκαινιάσει τη λειτουργία τους.
Την πύλη αυτή επισκέπτονται κατά μέσο όρο 48.000 μοναδιαίοι χρήστες το μήνα και ο καθένας πραγματοποιεί περίπου 1,7 επισκέψεις. Οι επισκέπτες, όπως και στην περίπτωση της αμερικανικής έρευνας που αναφέραμε, ενδιαφέρονται κυρίως για θέματα νοσολογίας, διατροφής και σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Την υπηρεσία «πείτε μου, γιατρέ μου» απασχόλησαν 7.354 επισκέπτες, εκ των οποίων το 53% ήταν γυναίκες και το 47% άνδρες. Βέβαια, δεν παρέχει θεραπείες ούτε προχωρά σε διαγνώσεις, ωστόσο η ζήτησή της είναι μεγάλη, επειδή αποσαφηνίζει ερωτήματα των επισκεπτών και επιπλέον τους βοηθά να προσανατολιστούν σωστά όταν πρέπει να επισκεφθούν κάποιον ειδικό.
Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, η ζήτηση των υπηρεσιών υγείας είναι μεγάλη και με την πάροδο του καιρού θα αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, καθώς το κοινό εμπιστεύεται όλο και περισσότερο το μέσο, κατανοεί την αμφίδρομη σχέση που έχει με αυτό και, τέλος, εισπράττει υπηρεσίες ποιότητας. Το νομικό πλαίσιο της χώρας δεν επιτρέπει τη λειτουργία φαρμακείου on-line, όπως εξάλλου συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Το γεγονός αυτό απαγορεύει την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας, ωστόσο φαίνεται να υπάρχει ανοιχτή συζήτηση για το εν λόγω θέμα στην ΕΕ.
Άλλες υπηρεσίες που πρόκειται να αναπτυχθούν είναι η δυνατότητα πρόσβασης του ασθενούς και του γιατρού στον ιατρικό φάκελο via web, η επικοινωνία με τον ασφαλιστικό φορέα και οι υπηρεσίες home nursing. Οι τελευταίες όμως απαιτούν τη συνεργασία περισσότερων φορέων και ταυτόχρονα την ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών στην χώρα μας και την τεχνολογική προόδο. Υπάρχουν ιδιωτικοί φορείς παροχής υγείας (Όμιλος Ιατρικού Αθηνών) που προετοιμάζονται εντατικά προς την κατεύθυνση αυτή. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος παροχέας υγείας στη χώρα, το δημόσιο, υστερεί κατά πολύ όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό στον τομέα αυτό, καθόσον τα πληροφορικά συστήματα που διαθέτουν τα νοσοκομεία δεν λειτουργούν ακόμη ικανοποιητικά ούτε καν για τις ανάγκες της διαχείρισης.
Οι παράγοντες που εμποδίζουν την πρόοδο προς την κατεύθυνση αυτή είναι δύο: αφενός η φυσιολογική αντίσταση των υπαρκτών δομών της κοινωνίας -που απορρέει από το φόβο προς καθετί νέο- και η δυσκολία παρακολούθησης της εξέλιξης, και αφετέρου η δυσκαμψία που χαρακτηρίζει τμήμα της κρατικής μηχανής και όχι αμιγώς της κυβέρνησης.
Η δυσκαμψία αυτή οφείλεται στο μέγεθος του κρατικού τομέα και στην ταυτόχρονη προσπάθειά του να ελέγχει τις πρωτοβουλίες. Κατ’ αυτό τον τρόπο, όταν αδυνατεί να προωθήσει τις εξελίξεις, απλώς αντιστέκεται ή μέμφεται τις πρωτοβουλίες των πολιτών ή του ιδιωτικού τομέα.
Η προοπτική στην ανάπτυξη υπηρεσιών υγείας μέσω Διαδικτύου ενσύρματου ή ασύρματου είναι τελεολογικά καθορισμένη λόγω της ανάγκης του πληθυσμού για περισσότερη ασφάλεια και για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που υπερβαίνουν το εμπόδιο της γεωγραφικής θέσης αλλά και κάθε άλλον παράγοντα ανισότητας στον τομέα της υγείας.
Στο ίδιο πλαίσιο ο κύριος Ευθύμιος Μουτσέλος, ΙΤ Manager της Novo Nordisk, παρουσίασε την επιτυχημένη προσέγγειση στο κάθετο πεδίο της ενημέρωσης για το διαβήτη.
Το Ελληνικό portal www.diabetes-in-greece.gr βασίστηκε στους δύο κεντρικούς άξονες της εταιρείας:
ενημέρωση με σκοπό την πρόληψη (βελτίωση της υγείας) κοινωνική ένταξη και
εξάλειψη του στίγματος του «διαβητικού» (βελτίωση των κοινωνικών σχέσεων).
«Ο διαβήτης στην Ελλάδα είναι ήδη το πιο δημοφιλές Community Site της Novo Nordisk» είπε ο κ. Μουτσέλος.
Χαρακτηριστικό της επιτυχίας του αποτελούν οι αριθμοί που την προσδιορίζουν:
*6.500 Unique Visitors
*Περισσότερα από 220.000 hits
*Πάνω από 7.000 hits την ημέρα
*Περισσότεροι από 200 επισκέπτες το επέλεξαν για την ενημέρωσή τους, ενώ, τουλάχιστον 150 ερωτήσεις έχουν απαντηθεί από την ομάδα των ειδικών της εταιρείας.