Κοινό αντιβιοτικό στη “μάχη” κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας
Λονδίνο: Στο συμπέρασμα ότι ένα κοινό αντιβιοτικό, η μινοκυκλίνη, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας καταλήγει πρόσφατη έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μινοκυκλίνη μειώνει σημαντικά τη σοβαρότητα των κρίσεων της νόσου ή αναστείλει την εκδήλωση υποτροπών.
Λονδίνο: Στο συμπέρασμα ότι ένα κοινό αντιβιοτικό, η μινοκυκλίνη, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας καταλήγει πρόσφατη έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μινοκυκλίνη μειώνει σημαντικά τη σοβαρότητα των κρίσεων της νόσου ή αναστείλει την εκδήλωση υποτροπών.
Η ομάδα των επιστημόνων χορήγησε μινοκυκλίνη -μέλος της οικογένειας αντιβιοτικών τετρακυκλίνες- σε ποντίκια με αυτοάνοση εγκεφαλομυελίτιδα, κατάσταση σχεδόν ταυτόσημη με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Από τη σειρά των πειραμάτων προέκυψε ότι η μινοκυκλίνη έχει τη δυνατότητα να μειώσει τη σοβαρότητα των κρίσεων της νόσου, αλλά και να μπλοκάρει την εμφάνιση υποτροπών.
“Τα ζώα στα οποία χορηγήθηκε μινοκυκλίνη δεν παρουσίασαν καμία νευρική δυσλειτουργία και η πορεία της ασθένειάς τους ήταν λιγότερο επώδυνη” αναφέρει ο καθηγητής Ίαν Ντάνκαν από το Πανεπιστημίου του Ουϊσκόνσιν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εξετάσεις που έγιναν στη συνέχεια κατέδειξαν ότι το νευρικό σύστημα των ποντικιών στα οποία είχε χορηγηθεί μινοκυλίνη είχε υποστεί λιγότερες βλάβες σε σχέση με αυτό των ποντικιών που δεν είχαν λάβει το αντιβιοτικό.
“Κατ’ επέκταση πιστεύουμε ότι μια παρόμοια θεραπεία θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας που αντιμετωπίζουν υφέσεις και εξάρσεις” υπογραμμίζει ο Αμερικανός καθηγητής.
health.in.gr
- Μόδα και Έπσταϊν: Στο στόχαστρο τα πρακτορεία
- Γιατί κάποιες φορές ρίχνουμε τα στάνταρ μας στις σχέσεις;
- Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ επιστρέφει με νέο σόλο, νοσταλγικό άλμπουμ
- Υποκλοπές: Εννέα πρόσωπα στέλνει στο εδώλιο η πρώτη απόφαση
- Πόλεμος στο Ιράν: Οι νέοι μνηστήρες στις προμήθειες πετρελαίου, φυσικού αερίου
- ΣΥΡΙΖΑ: Αυτό το κτίριο ποιος (δεν) θα το πάρει;
- Ακρίβεια: Ο πόλεμος… στα ράφια των σούπερ μάρκετ – Οι ανατιμήσεις βάζουν «φωτιά» στην τσέπη
- Αττική: Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων τη νύχτα σε ΑΤΜ και επαγγελματικό αυτοκίνητο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/paul-pastourmatzis-36plOdZK_uY-unsplash-315x220.jpg)



![Μέση Ανατολή: Πώς ο πόλεμος μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/ot_sithra34-2-300x300.png)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442