Λονδίνο:Εργαστηριακές μελέτες αποκαλύπτουν ότι τα εκχυλίσματα από τα πεύκα μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα σε γαστρεντερολογικά προβλήματα, όπως το έλκος και η δυσπεψία. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν Βρετανοί γιατροί από το Πανεπιστήμιο του Newcastle-upon-Tyne.
Λονδίνο:Εργαστηριακές μελέτες αποκαλύπτουν ότι τα εκχυλίσματα από τα πεύκα μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα σε γαστρεντερολογικά προβλήματα, όπως το έλκος και η δυσπεψία. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν Βρετανοί γιατροί από το Πανεπιστήμιο του Newcastle-upon-Tyne.
Ο Δρ Jeff Pearson, μαζί με ομάδα επιστημόνων, παρατήρησε ότι η λευκή σκόνη που προέρχεται από το εκχύλισμα πεύκου μειώνει τη δραστικότητα της πεψίνης, ενός ενζύμου του στομάχου που ενοχοποιείται για ορισμένα έλκη.
Σημείωσαν, επίσης, ότι η σκόνη αυτή όταν προστεθεί στο γαστρικό υγρό προκαλεί πάχυνση του στρώματος της βλέννας που προστατεύει το βλεννογόνο του στομάχου από την ανάπτυξη ελκών.
Τέλος, υποστηρίζουν ότι μειώνει το χρόνο επιβίωσης του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, του μικροβίου που τα τελευταία χρόνια θεωρείται ένα από τα βασικά αίτια ανάπτυξης πεπτικού έλκους.
Οι ευεργετικές επιδράσεις αυτού του εκχυλίσματος αποδίδονται στη χημική ουσία sodium ecabate που περιέχεται στο ρετσίνι του πεύκου.
Το sodium ecabate φαίνεται να βρίσκει θέση στη θεραπευτική αντιμετώπιση παθήσεων του πεπτικού, καθώς ήδη ορισμένοι Βρετανοί γιατροί το συστήνουν ως εναλλακτική λύση στα συνήθη φάρμακα κατά του έλκους.
«Η ουσία αυτή είναι πολύ χρήσιμη στη μακροπρόθεσμη θεραπευτική αντιμετώπιση της οισοφαγίτιδας λόγω παλινδρόμησης, σε ασθενείς που έχουν σταθεροποιηθεί με τη βοήθεια της κλασικής θεραπείας» υποστηρίζει στο BBC ο Δρ Pearson. Και συνεχίζει: «Οι γιατροί συστήνουν φάρμακα που αναστέλλουν την παραγωγή γαστρικού οξέος, αλλά μερικοί προβληματίζονται σε σχέση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορούν να παρουσιαστούν έπειτα από μακροχρόνια χρήση».
… Και τα λιπαρά όμως προκαλούν «καούρες»
Εκτός όμως από την αντιμετώπιση των δυσπεπτικών ενοχλήματων, είναι πάντα προτιμότερη η πρόληψη.
Γιατροί, λοιπόν, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες ανακοίνωσαν ότι οι μελέτες τους αποδεικνύουν ότι η πρόσληψη λιπαρών τροφών μπορεί να επιδεινώνει το αίσθημα «καψίματος» στο στήθος.
Η μελέτη έγινε με βάση 11 ασθενείς που λάμβαναν αυξανόμενες ποσότητες λίπους απευθείας στον οισοφάγο.
Ο χρόνος έναρξης και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων σχετίζονταν άμεσα με το ποσό της προσληφθείσας ποσότητας λίπους.
Οι λόγοι δεν είναι εντελώς προφανείς, αλλά η επαφή του λίπους με το πεπτικό σύστημα προκαλεί αίσθημα πληρότητας και επιτείνει μερικούς τύπους διαταραχών της κινητικότητας του πεπτικού.
Η παρουσία του λίπους στο γαστρεντερικό σύστημα προκαλεί διέγερση των νεύρων της περιοχής, γεγόνος που μεταφράζεται σε αίσθημα καψίματος στο στήθος.
Τα συστατικά του χυμού παντζαριού υποστηρίζουν την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη φυσική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.