Αμεση μείωση της φορολογίας καινούργιων αυτοκινήτων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός
Μια ευχάριστη έκπληξη στους υποψήφιους αγοραστές καινούργιων αυτοκινήτων επιφύλαξε σήμερα Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου ο κ. Κ.Σημίτης. Μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε δέσμη μέτρων ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η μείωση του φόρου αγοράς νέου αυτοκινήτου κατά 20% περίπου, ενώ ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η μείωση για τα οικολογικά αυτοκίνητα.
Μια ευχάριστη έκπληξη στους υποψήφιους αγοραστές καινούργιων αυτοκινήτων επιφύλαξε σήμερα Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου ο κ. Κ.Σημίτης. Μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε δέσμη μέτρων ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η μείωση του φόρου αγοράς νέου αυτοκινήτου κατά 20% περίπου, ενώ ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η μείωση για τα οικολογικά αυτοκίνητα.
Μειώνουμε το φόρο που πληρώνεται κατά την αγορά νέου αυτοκινήτου κατά 20% περίπου. Στα οικολογικά αυτοκίνητα η μείωση είναι πολλαπλάσια. Έτσι, το ασφαλές αυτοκίνητο -γιατί κάθε οικογένεια θέλει ασφαλές αυτοκίνητο-, που έχει πάψει να είναι εδώ και καιρό είδος πολυτελείας και είναι αναγκαίο στον καθένα, γίνεται προσιτό στις περισσότερες ελληνικές οικογένειες. Αυτή ήταν η ακριβής δήλωση του κ. Σημίτη, ενώ λίγο αργότερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκης διευκρίνισε ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν άμεσα!
Όπως αναμενόταν, η εξαγγελία προκάλεσε αναστάτωση στις εμπορικές διευθύνσεις και στα τμήματα marketing των εισαγωγικών εταιρειών αυτοκινήτων, καθώς αιφνιδίασε τα στελέχη τους, τα οποία καλούνται τώρα να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους ετοιμάζοντας νέους τιμοκαταλόγους με πιθανή παράλληλη αναπροσαρμογή των προσφορών τους.
Η ποσοστιαία μείωση της φορολογίας θα έχει, όπως είναι φυσικό, αντίκτυπο κυρίως στις κατηγορίες των πολυτελών αυτοκινήτων, όπου η επιβολή φόρου ανάλογα με τον κυβισμό του κινητήρα σχεδόν διπλασιάζει την αρχική εργοστασιακή αξία του μοντέλου.
Αντίθετα σχετικά μικρές θα είναι οι μειώσεις στις τιμές των αυτοκινήτων πόλης, στα supermini και στα μικρομεσαία οικογενειακά αυτοκίνητα, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις πωλούνται στη χώρα μας φθηνότερα από ό,τι στο εξωτερικό.
Εν αναμονή λοιπόν των αντιδράσεων των εισαγωγικών εταιρειών αυτοκινήτου στα πεδία των τιμών πώλησης και των προσφορών, αλλά και της ανακοίνωσης που πρόκειται να εκδώσει ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), το σίγουρο είναι ότι το συγκεκριμένο μέτρο ταράζει τα νερά της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου και προσανατολίζει αρκετούς υποψήφιους αγοραστές στην αγορά μεγαλύτερων μοντέλων.
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, μια μικροσκοπική πρωτεΐνη που μέχρι τώρα περνούσε απαρατήρητη φαίνεται πως επηρεάζει πολύ περισσότερο απ’όσο νομίζαμε την πείνα.