Τρίτη 03 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Περιθώρια ανάπτυξης του ελληνικού τραπεζικού τομέα «βλέπει» η  Accenture

Περιθώρια ανάπτυξης του ελληνικού τραπεζικού τομέα «βλέπει» η Accenture

Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης των τραπεζικών εργασιών στην Ελλάδα εκτιμά ότι υπάρχουν μελέτη της εταιρίας συμβούλων Accenture που δημοσιεύτηκε την Τρίτη με θέμα «Το παρόν και μέλλον του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα».

25

Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης των τραπεζικών εργασιών στην Ελλάδα εκτιμά ότι υπάρχουν μελέτη της εταιρίας συμβούλων Accenture που δημοσιεύτηκε την Τρίτη με θέμα «Το παρόν και μέλλον του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα».

Όπως αναφέρεται στην μελέτη, η άποψη ότι υπάρχει χώρος για την ανάπτυξη νέων τραπεζικών δραστηριοτήτων επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι μέχρι το τέλος του 2001 αναμένεται να εισέλθουν στην ελληνική αγορά έξι νέα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.


Τα νέα αυτά ιδρύματα θα είναι κατά κανόνα επικεντρωμένα σε συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς με προσφορά εξειδικευμένων και καινοτόμων προϊόντων. Όπως αναφέρεται στην μελέτη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να προκύψει για το τμήμα των επενδυτών με διαθέσιμα μεταξύ δέκα και 100 εκατ. δρχ. (στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 400.000 με 500.000 άτομα) και για το τμήμα των επενδυτών με διαθέσιμα άνω των 100 εκατ. δρχ. (υπολογίζονται σύμφωνα με την μελέτη σε 60.000 άτομα).


Τα περιθώρια ανάπτυξης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος θεωρούνται σημαντικά, καθώς η Ελλάδα έχει το μικρότερο σύνολο ενεργητικού πιστωτικών ιδρυμάτων, εκφρασμένο ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό φθάνει το 126%, όταν σε χώρες συγκρίσιμου μεγέθους όπως η Αυστρία και το Βέλγιο φθάνει αντίστοιχα σε 247% και 333%. Ενδεικτικό είναι και το στοιχείο ότι σε κάθε 1.000.000 κατοίκους στην Ελλάδα αντιστοιχούν τέσσερις τράπεζες, έναντι 24 στην υπόλοιπη Ευρώπη.


Τομείς, που σύμφωνα με την μελέτη, θα γνωρίσουν μεγάλη ανάπτυξη είναι των χορηγήσεων, διαχείρισης διαθεσίμων και τραπεζοασφαλειών. Ειδικότερα εκτιμάται ότι οι χορηγήσεις θα διπλασιαστούν την επόμενη πενταετία , οι υπηρεσίες διαχείρισης ενεργητικού (asset management) εκτιμάται ότι μπορούν να συνεισφέρουν έως και 5% στην κερδοφορία των τραπεζών, ενώ σημαντικά έσοδα θα εξασφαλιστούν από την προώθηση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 03 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο