Καταδικάστηκαν πρώην στελέχη της αστυνομίας και της ΜΙΤ
Με την καταδίκη 14 ατόμων, μεταξύ των οποίων ένας πρώην διευθυντής της αστυνομίας και ένα στέλεχος της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ, έληξε η δίκη για το σκάνδαλο Σουσουρλούκ, που αφορούσε στις διασυνδέσεις κρατικών αξιωματούχων με στελέχη της ακροδεξιάς μαφίας των Γκρίζων Λύκων στην Τουρκία.
37
Με την καταδίκη 14 ατόμων, μεταξύ των οποίων ένας πρώην διευθυντής της αστυνομίας και ένα στέλεχος της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ, έληξε η δίκη για το σκάνδαλο Σουσουρλούκ, που αφορούσε στις διασυνδέσεις κρατικών αξιωματούχων με στελέχη της ακροδεξιάς μαφίας των Γκρίζων Λύκων στην Τουρκία.
Το Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης επέβαλε ποινή κάθειρξης έξι ετών στον πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Ειδικών Επιχειρήσεων της τουρκικής αστυνομίας, καθώς και σε ένα πρώην στέλεχος της ΜΙΤ, τον απόστρατο αντισυνταγματάρχη Κορκούτ Εκέν. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης που ποικίλλουν από τέσσερα έως έξι χρόνια, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ.
Στο σκάνδαλο εμπλέκονταν, επίσης, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μεχμέτ Αγάρ και ο βουλευτής Σεντάτ Μπουτζάκ, οι οποίοι όμως δεν δικάστηκαν, επικαλούμενοι τη βουλευτική τους ασυλία.
Το σκάνδαλο Σουσουρλούκ αποκαλύφθηκε όταν από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του το τροχαίο δυστύχημα στην ομώνυμη κωμόπολη της δυτικής Τουρκίας, στις 3 Νοεμβρίου του 1996, ανασύρθηκαν νεκροί το ηγετικό στέλεχος της μαφίας των Γκρίζων Λύκων Αμπντουλάχ Τσατλί και ο αστυνομικός διευθυντής Χουσεΐν Κοτζαντάγ, ενώ τραυματίστηκε βαριά ο βουλευτής του τότε κυβερνώντος Κόμματος του Ορθού Δρόμου Σεντάτ Μπουτζάκ.
Οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν έφεραν στο φως τις διασυνδέσεις του υποκόσμου με ανώτατους κρατικούς λειτουργούς, με στόχους την αντιμετώπιση αποσχιστικού κουρδικού κινήματος του ΡΚΚ στην νοτιοανατολική Τουρκία και τη χρηματοδότησή του εναντίον του αγώνα μέσω παράνομων δραστηριοτήτων.
Οι εθνικιστικές συμμορίες που συνέστησαν οι Γκρίζοι Λύκοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, στη δολοφονία Κούρδων αντιφρονούντων αλλά και προοδευτικών δημοσιογράφων. Σε αντάλλαγμα οι κρατικές υπηρεσίες τούς είχαν παραχωρήσει ατύπως αυξημένες εξουσίες στις περιοχές όπου μαίνονταν οι συγκρούσεις και ήταν ανεκτικές όσον αφορά στο εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, καθώς και στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος μέσω των καζίνο που ήλεγχαν.
Πολιτικοί κύκλοι στην Τουρκία και αναλυτές σχολιάζουν ότι με τις καταδικαστικές αποφάσεις αναγνωρίζεται μεν η ύπαρξη του σκανδάλου, δεν αγγίζονται όμως τα πολιτικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτό ούτε αυτοί που είχαν την έμπνευση να θέσουν σε λειτουργία τον εγκληματικό αυτό μηχανισμό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βγήκε από την ΜΕΘ ο Γιώργος Μυλωνάκης
- Ο Διάβολος Φοράει Prada 2: Αυτές είναι οι αμοιβές των πρωταγωνιστριών
- Ισχυρότερη πολυεπίπεδη διακυβέρνηση ζητάει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου από τις Βρυξέλλες
- Γιανάι για τα σενάρια με τον Μοντέρο: «Θα ήθελα να τον δω μαζί με Μίτσιτς και Μπράιαντ»
- Λαζόπουλος: Με τόσους υπόδικους σε λίγο δεν θα λέμε κατεβαίνει το κόμμα της ΝΔ, αλλά η σπείρα της ΝΔ
- «Βιολάντα»: Στον ανακριτή σήμερα ο διευθυντής του εργοστασίου – Ποιο είναι το κατηγορητήριο
- Χανταϊός: Μία Γαλλίδα το νέο κρούσμα στο κρουαζιερόπλοιο Hondius – Συνεχίζεται ο επαναπατρισμός των επιβατών
- Παιδιά στη Βρετανία φορούν μούσια για να παρακάμψουν τους ελέγχους ηλικίας στα social media
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442