Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Κίνητρο για τοποθετήσεις η διακύμανση των ελληνικών μετοχών

Κίνητρο για τοποθετήσεις η διακύμανση των ελληνικών μετοχών

Συγκριτική έκθεση του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του ΧΑΑ για την ελκυστικότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου σε σχέση με τις ξένες χρηματαγορές αποδεικνύει ότι η υψηλή διακύμανση των ελληνικών μετοχών δεν είναι τόσο αρνητικό γεγονός, όσο θεωρείται, καθώς, σε συνδυασμό με τη συνολική απόδοση που μπορεί να προσφέρει, αποτελεί κίνητρο για επενδύσεις.

61

Συγκριτική έκθεση του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του ΧΑΑ για την ελκυστικότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου σε σχέση με τις ξένες χρηματαγορές αποδεικνύει ότι η υψηλή διακύμανση των ελληνικών μετοχών δεν είναι τόσο αρνητικό γεγονός, όσο θεωρείται, καθώς, σε συνδυασμό με τη συνολική απόδοση που μπορεί να προσφέρει, αποτελεί κίνητρο για επενδύσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, «οι ελληνικές μετοχές μπορούν να συμμετέχουν σε ποσοστό 10-20% σε ένα συντηρητικό χαρτοφυλάκιο και ως ποσοστό 30% σε ένα επιθετικό χαρτοφυλάκιο ευρωπαϊκών μετοχών». Επίσης, αναφέρεται ότι η υψηλή διακύμανση του γενικού δείκτη τιμών του ΧΑΑ υπό τις παρούσες συνθήκες αποτελεί ισχυρό κίνητρο τοποθέτησης σημαντικού ποσοστού ελληνικών μετοχών σε ένα ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο επενδύσεων.


Η έκθεση συγκρίνει τους γενικούς δείκτες τιμών των χρηματιστηρίων του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης, του Μιλάνου, του Παρισιού και της Αθήνας κατά τις τελευταίες 170 ημέρες και αποδεικνύει ότι η ελληνική αγορά παρουσιάζει υψηλό βαθμό διακύμανσης, υπερέχει όμως έναντι των άλλων χρηματιστηρίων όσον αφορά στην αναμενόμενη απόδοση που μπορεί να αποφέρει.


Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, το ΧΑΑ αποτελεί χώρο με δυνατότητες έντονης παρουσίας τόσο ξένων όσο και εγχώριων επενδυτών, ενώ τονίζεται ότι η ανάδειξή του σε ώριμη αγορά τον ερχόμενο Μάιο θα το καταστήσει ελκυστικό σε διεθνή χαρτοφυλάκια. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η συμμετοχή του ΧΑΑ σε κάποια ευρωπαϊκή αγορά -όπως το Euronext- θα ανεβάσει το κύρος του.


Υψηλά τα κέρδη των Εταιρειών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου


Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, η καθαρή αξία ενεργητικού των 23 Εταιρειών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, που δεν έχουν εισαχθεί ακόμα στο ΧΑΑ, ανήλθε το 2000 σε 587,1 εκατ. ευρώ (200 δισ. δρχ.), ενώ το καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιό τους ανήλθε σε 755,5 εκατ. ευρώ (257,4 δισ. δρχ.).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο