38

Το έργο του Ιρλανδού συγγραφέα Μπράιαν Φρίελ «Ο Θαυματοποιός» παρουσιάζει από τις 18 Ιανουαρίου ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Φάσμα, στη Νέα Σκηνή του Απλού Θεάτρου (Χαρ. Τρικούπη 4, Καλλιθέα, πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο). Τη σκηνοθεσία της παράστασης επιμελήθηκε ο Αντώνης Αντύπας και πρωταγωνιστούν η Ταμίλα Κουλίεβα, ο Γιάννης Φέρτης και ο Δημήτρης Οικονόμου.

Το έργο γράφτηκε το 1979 και ανέβηκε για πρώτη φορά στο Longacre Theatre της Νέας Υόρκης. Έχει παρουσιαστεί δύο φορές στο Royal Court Theatre του Λονδίνου, στο Abbey Theatre του Δουβλίνου και αλλού.


Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από έναν περιπλανώμενο Ιρλανδό θαυματοποιό (Γιάννης Φέρτης) που επιχειρεί να θεραπεύσει ασθενείς μέσω της πίστης, άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι. Επί 20 χρόνια περιδιαβαίνει αυτοεξόριστος μικρά απομακρυσμένα χωριά της Ουαλίας και της Σκοτίας μαζί με την ερωμένη του (Ταμίλα Κουλίεβα) και το μάνατζέρ του (Δημήτρης Οικονόμου), μέχρι που επιστρέφει μαζί με αυτούς στην Ιρλανδία και αντιμετωπίζει ένα συγκλονιστικό γεγονός.


Ο συγγραφέας του έργου, όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης της παράστασης, αναφέρεται παραβολικά στον καλλιτέχνη που κατέχει το χάρισμα και μπορεί να κάνει θαύματα. Παράλληλα, η ματαιοδοξία του, οι αμφιβολίες του, η προσωπική του ζωή και γενικά ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται το χάρισμά του μπορούν να αποβούν μοιραία για τον ίδιο αλλά και για τους κοντινούς του ανθρώπους.


Ο Μπράιαν Φρίελ είναι ήδη γνωστός στην Ελλάδα από τα έργα του «Φιλαδέλφεια έρχομαι», «Πολίτες β κατηγορίας», «Χορεύοντας στη Λουνάσα» και «Μόλλυ Σουήνυ». Γεννήθηκε το 1929 στη Βόρεια Ιρλανδία και οι συμπατριώτες του τον αποκαλούν Τσέχοφ της Ιρλανδίας.


Οι παραστάσεις δίνονται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:15 και την Κυριακή στις 19:15. Το Σάββατο είναι προγραμματισμένη και λαϊκή απογευματινή στις 18:15.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο