Εμπορικού πολέμου ΕΕ – ΗΠΑ συνέχειαΦοροαπαλλαγές στις αμερικανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις</i
Στην τελική έγκριση ψηφίσματος με στόχο την ανακούφιση από τις κυρώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων, που επιβλήθηκαν από την ΕΕ σε αμερικανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, προέβη την Τρίτη η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων.
Στην τελική έγκριση ψηφίσματος με στόχο την ανακούφιση από τις κυρώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων, που επιβλήθηκαν από την ΕΕ σε αμερικανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, προέβη την Τρίτη η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων.
Με καθυστέρηση αρκετών μηνών, η Βουλή ενέκρινε με 316 ψήφους υπέρ και 72 κατά νομοσχέδιο, βάσει του οποίου καταργείται η ενίσχυση των εξαγωγέων μέσω επιδομάτων και αντικαθιστάται με ένα νέο σύστημα φοροαπαλλαγής.
Το νομοσχέδιο έχει ήδη κερδίσει την υποστήριξη της Γερουσίας και αναμένεται να υπογραφεί από το Λευκό Οίκο πριν από την ερχόμενη Παρασκευή.
Από την πλευρά της, η ΕΕ θα ζητήσει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου την άδεια να συνεχίσει να επιβάλλει κυρώσεις στις αμερικανικές εξαγωγές, καθώς θεωρεί ότι οι υψηλές φορολογικές ελαφρύνσεις, που η Ουάσινγκτον παρέχει στις αμερικανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, δεν συνάδουν με τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού, κάτι που θα ισχύσει όμως μόνον στην περίπτωση αναθεώρησης του νομοσχεδίου, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι τα μέσα του 2001.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.