Ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την εξαγορά των EurofighterΣτην κατασκευή θα συμμετέχει η Ελλάδα<
Ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας συμπαραγωγής του Εurofighter, σχετικά με την αγορά από μέρους της Ελλάδας 60 μαχητικών αεροσκαφών στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος 2000 - 05. Στις τελικές προτάσεις που υποβλήθηκαν από την κοινοπραξία περιλαμβάνονταν η μείωση της τιμής αγοράς κατά 2% και η ταυτόχρονη αναβάθμιση του ποσοστού συμπαραγωγής στο 30%.
Ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας συμπαραγωγής του Εurofighter, σχετικά με την αγορά από μέρους της Ελλάδας 60 μαχητικών αεροσκαφών στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος 2000 – 05. Στις τελικές προτάσεις που υποβλήθηκαν από την κοινοπραξία περιλαμβάνονταν η μείωση της τιμής αγοράς κατά 2% και η ταυτόχρονη αναβάθμιση του ποσοστού συμπαραγωγής στο 30%.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Εξουσία, τον κύκλο των διαπραγματεύσεων έκλεισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, σε συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τους δύο Γερμανούς επικεφαλής της κοινοπραξίας, ενώ σύντομα θα υπογραφούν και τα σχετικά συμβόλαια.
Η τελική σύμβαση προμήθειας των 60 Εurofighter από την Ελλάδα, η οποία στο εξής θα είναι μέλος της κοινοπραξίας συμπαραγωγής, κατέληξε σε μία σημαντική μείωση της τιμής αγοράς. Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε να μειωθεί κατά 2% η τελική τιμή αγοράς τους, ενώ την ίδια στιγμή η συμμετοχή της Ελλάδας στη συμπαραγωγή ανήλθε στο 30% από 9% που ήταν η αρχική προσφορά των ευρωπαϊκών εταιρειών.
Αποφασίστηκε επίσης να υπάρξουν αυξημένα κονδύλια γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ύψους δύο δισ. μάρκων (347,2 δισ. δρχ.), ενώ μειώθηκε από το 70% στο 50% το ποσό που πρέπει να προκαταβάλει η Αθήνα για την έναρξη του προγράμματος.
Εκκρεμότητα για τα υπουργεία Αμυνας και Εθνικής Οικονομίας παραμένει η μετοχοποίηση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), για την οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και η κατασκευάστρια κοινοπραξία των αεροσκαφών τύπου Eurofighter.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.