Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ευρωπαϊκή ασυμφωνία για την αντιμετώπιση της ενδοκοινοτικής φοροδιαφυγής

Ευρωπαϊκή ασυμφωνία για την αντιμετώπιση της ενδοκοινοτικής φοροδιαφυγής

Ακαρπη απέβη τελικά η προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων για ενιαία αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με τη μετακίνηση κεφαλαίων, κατά τη διήμερη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών κεντρικών τραπεζών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Λισαβόνα.

59

Ακαρπη απέβη τελικά η προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων για ενιαία αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με τη μετακίνηση κεφαλαίων, κατά τη διήμερη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών κεντρικών τραπεζών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Λισαβόνα.

Ειδικότερα, δεν κατέστη δυνατόν να καταρτιστεί σχέδιο απόφασης για την επιβολή ενιαίου φόρου εισοδήματος στις χώρες-μέλη της ΕΕ.


Ο ενιαίος φόρος εισοδήματος είχε προταθεί με το σκεπτικό ότι έτσι θα εμποδίζονταν όσοι προσπαθούν να αποφύγουν την εθνική φορολογία, μεταβιβάζοντας κεφάλαια σε άλλες χώρες-μέλη.


Αντιρρήσεις είχε διατυπώσει η Βρετανία ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, διατεινόμενη ότι έτσι θα πληγεί η αγορά Eurobond του Λονδίνου. Η αντιπρότασή της ήταν να αντικατασταθεί το προτεινόμενο σχέδιο από ένα σύστημα που θα στηρίζεται στην ανταλλαγή πληροφοριών.


Με τη βρετανική πρόταση συντάχθηκαν η Ισπανία και η Δανία, ενώ η Αυστρία τη χαρακτήρισε απαράδεκτη, επιμένοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να έχουν δικαίωμα επιλογής. Ωστόσο, κατά τη Σύνοδο η Βρετανία δεν δεσμεύτηκε στην πρότασή της, τουλάχιστον μέχρι να αρθούν οι νόμοι περί τραπεζικού απορρήτου της Γερμανίας, της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου -κάτι που για τη Γερμανία δεν αποτελεί ακόμη θέμα προς συζήτηση.


Οικονομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η αποτυχία να επέλθει συμφωνία στο φορολογικό τομέα υποδηλώνει τη μικρή, ουσιαστικά, συνεισφορά του ευρώ στο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής των κρατών της ΕΕ.


Οι υπουργοί Οικονομικών δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις σχετικές συζητήσεις και σχολίασαν ότι ο στόχος είναι πιο κοντά από ό,τι προ εξαμήνου. Επιπλέον, εμφανίστηκαν αρκετά αισιόδοξοι όσον αφορά στην πορεία της οικονομίας στη ζώνη του ευρώ και τόνισαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2000 θα κυμανθεί στο 3,5%, ενώ το 2001 αναμένεται ότι θα είναι άνω του 3%.



Reuters

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο