Tο Μουσείο Μακεδονικού Aγώνα φιλοξενεί την προσωπική συλλογή του αρχιφαρμακοποιού Βασίλη Νικόλτσιου σε μια έκθεση που φέρει τον τίτλο Eνός αιώνα μνήμες. Πρόκειται για ένα ταξίδι στη σύγχρονη ελληνική ιστορία μέσα από κειμήλια, φωτογραφίες και ιστορικά ντοκουμέντα.
Tο Μουσείο Μακεδονικού Aγώνα φιλοξενεί την προσωπική συλλογή του αρχιφαρμακοποιού Βασίλη Νικόλτσιου σε μια έκθεση που φέρει τον τίτλο Eνός αιώνα μνήμες. Πρόκειται για ένα ταξίδι στη σύγχρονη ελληνική ιστορία μέσα από κειμήλια, φωτογραφίες και ιστορικά ντοκουμέντα.
Το ταξίδι ξεκινά από το Μακεδονικό Αγώνα, ενότητα στην οποία συνέβαλε και το Μουσείο με ορισμένα κομμάτια, συνεχίζει με τους Βαλκανικούς πολέμους, τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, τη Μικρασιατική καταστροφή και ολοκληρώνεται με τις αναφορές στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.
Η φύση των αντικειμένων που εκτίθενται είναι πολυποίκιλη και κάθε επισκέπτης, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του, μπορεί να θαυμάσει από κοντά αντικείμενα και χαρακτηριστικά στοιχεία της εξάρτυσης στρατιωτών και αξιωματικών του ελληνικού, τουρκικού, βουλγαρικού, σερβικού, γερμανικού, ιταλικού και γαλλικού στρατού, αλλά και διάφορα έγγραφα, φωτογραφίες, χάρτες ή μετάλλια.
Ενα έκθεμα διαφορετικό από τα άλλα τραβά την προσοχή μας. Πρόκειται για το μήνυμα ενός επιστράτου, νεαρού, που γράφει δυο κουβέντες σε άγνωστο παραλήπτη και, με την ελπίδα να εξασφαλίσει μια μικρή γέφυρα επικοινωνίας, κρύβει το μήνυμα στο πίσω μέρος της κάνης του όπλου του. Το όπλο άλλαξε έκτοτε πολλά χέρια και το μήνυμα ανακαλύφθηκε από το συλλέκτη μόλις πριν από επτά χρόνια.
Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης και θα διαρκέσει έως τις 25 Μαρτίου. (Καθημερινά, εκτός Δευτέρας, από τις 9:00 – 14:00, Τετάρτη απόγευμα 18:00 – 20:00 και Σάββατο, Κυριακή 11:00 – 14:00).