Νοσταλγία, σάτιρα και ανθρωπιά από τον Γκοφρέντο Παρίζε
Ο Γκοφρέντο Παρίζε (1929-1986) ανήκει στη γενιά της μεταπολεμικής ιταλικής λογοτεχνίας. Τα έργα του έτυχαν ευνοϊκής κριτικής και σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία. Το πιο δημοφιλές βιβλίο του, που ουσιαστικά τον καθιέρωσε ως λογοτέχνη, είναι Ο ωραίος παπάς (Il prete bello). Αν και στην Ιταλία εκδόθηκε το 1954, στην Ελλάδα μόλις τώρα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Bell -Λογοτεχνική Βιβλιοθήκη.
52
Ο Γκοφρέντο Παρίζε (1929-1986) ανήκει στη γενιά της μεταπολεμικής ιταλικής λογοτεχνίας. Τα έργα του έτυχαν ευνοϊκής κριτικής και σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία. Το πιο δημοφιλές βιβλίο του, που ουσιαστικά τον καθιέρωσε ως λογοτέχνη, είναι Ο ωραίος παπάς (Il prete bello). Αν και στην Ιταλία εκδόθηκε το 1954, στην Ελλάδα μόλις τώρα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Bell -Λογοτεχνική Βιβλιοθήκη.
Ακόμη θυμάμαι τι γούστο κάναμε με όλους αυτούς που είχαν τα λεφτά κι έφτιαχναν τη φάτνη τους με αγορασμένο μούσκλο, εμείς πάντα ξέραμε ότι το μούσκλο έπρεπε να πάμε να το μαζέψουμε, έστω και με χιονίστρες στα χέρια. Κι ο Χριστός, βέβαια, πιο πολλή συμπάθεια είχε για μας. Κατά βάθος εμείς Τον κάναμε να γεννιέται, εμείς ετοιμάζαμε γι Αυτόν ένα απαλό χαλί και τ αποκέρια, που κλέβαμε απ τα μανουάλια και τα βάζαμε πλάι στην καλύβα γι Αυτόν, κρατούσαν μέχρι τα Θεοφάνια καίγοντας νύχτα μέρα.
Σε μια μικρή ιταλική πόλη ο γυναικείος πληθυσμός σαγηνεύεται από τον ωραίο ιερέα. Κωμικοτραγικά συμβάντα εναλλάσσονται σε ένα μωσαϊκό της Ιταλίας του μεσοπολέμου. Φασίστες, αλλά και αριστεροί, πλούσιοι και φτωχοί, πόρνες και αριστοκράτες, γέλιο και κλάμα…
Σαν κινηματογραφική ταινία του ιταλικού νεορεαλισμού, το βιβλίο του Παρίζε διαβάζεται πολύ ευχάριστα. Νοσταλγία, σάτιρα και ανθρωπιά το τρίπτυχο που αποπνέει.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σακελλαρίδης (Νέα Αριστερά): Αποδείχθηκε ότι ο Κ. Μητσοτάκης και το πρωθυπουργικό του γραφείο είναι οι ηθικοί αυτουργοί των υποκλοπών
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (13/3): Δράση με Ευρωλίγκα και Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στο βόλεϊ
- Έριξε το σύνθημα ο Τσίπρας: Στο +3 το κόμμα – Mε νέα χρώματα το Ινστιτούτου
- UNIC Athens: Η νέα ακαδημαϊκή πρόταση στην καρδιά του Ελληνικού
- Ιράν: Ποιος δικαιούται να βομβαρδιστεί;
- «Η Κάρολιν Μπεσέτ Κένεντι πρόδωσε τον Κάλβιν Κλάιν» – Η αλήθεια για τη σχέση που άλλαξε τη μόδα
- Το κοινοβούλιο της Ταϊβάν εγκρίνει την υπογραφή των συμφωνιών για την προμήθεια όπλων από τις ΗΠΑ
- Ελ Κααμπί, ο έκτος που ανανέωσε με τον Ολυμπιακό μέσα στη σεζόν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 13.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/greg-rakozy-eorb_1PkoB8-unsplash-315x220.jpg)


















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442