Τρίτη 28 Απριλίου 2026
weather-icon 18o
Eκλογές για τη Δούμα την Κυριακή

Eκλογές για τη Δούμα την Κυριακή

Μία ημέρα απομένει στους Ρώσους ψηφοφόρους για να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν στις κοινοβουλευτικές εκλογές, μετά και τις τελευταίες προσπάθειες των υποψηφίων να κερδίσουν υποστηρικτές. Στην αναμέτρηση της Κυριακής για τις 450 έδρες της Δούμας θα συμμετάσχουν 26 κόμματα, ενώ πολλοί από τους υποψηφίους άρχισαν να προσβλέπουν ήδη στις προεδρικές εκλογές του 2000.

34

Μία ημέρα απομένει στους Ρώσους ψηφοφόρους για να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν στις κοινοβουλευτικές εκλογές, μετά και τις τελευταίες προσπάθειες των υποψηφίων να κερδίσουν υποστηρικτές. Στην αναμέτρηση της Κυριακής για τις 450 έδρες της Δούμας θα συμμετάσχουν 26 κόμματα, ενώ πολλοί από τους υποψηφίους άρχισαν να προσβλέπουν ήδη στις προεδρικές εκλογές του 2000.

Λίγες ώρες πριν από τη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σε τηλεοπτική του εμφάνιση ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να εκλέξουν βουλευτές οι οποίοι θα ακολουθήσουν το δρόμο των σκληρών αποφάσεων που χρειάζεται η Ρωσία, καθώς και εκείνων των αποτελεσματικών ενεργειών.

Ο Πούτιν δεν διεκδικεί έδρα στη Δούμα, αλλά όλες οι κινήσεις του έχουν τη στήριξη του Κρεμλίνου και των κρατικών MME.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, οι ψηφοφόροι αναμένεται να υποστηρίξουν το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο προηγείται με 17-24%, μολονότι στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι θα αποσπάσει μεγαλύτερο ποσοστό.

Δεύτερο έρχεται το κόμμα Ενότητας, που υποστηρίζει τον Πούτιν, με 16-21%. Στην τρίτη θέση με 9-12% έρχεται το κόμμα Πατρίδα μας όλη η Ρωσία του πρώην πρωθυπουργού Γεβγκένι Πριμακόφ και του δημάρχου της Μόσχας Γιούρι Λούζκοφ. Ο Πριμακόφ ανακοίνωσε την τελευταία στιγμή της εκστρατείας ότι θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές.

Aπό την πλευρά του, ο ηγέτης των κομμουνιστών, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, κατήγγειλε ότι η φετινή προεκλογική εκστρατεία είναι η πιο ανέντιμη που έχει διεξαχθεί ποτέ και ότι η χώρα στερήθηκε του ήρεμου διαλόγου για τα βασικά της προβλήματα. Ο Ζιουγκάνοφ σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, μολονότι δεν έχει ανακοινώσει ακόμη επίσημα τις προθέσεις του. Το ίδιο ισχύει και για τον Πούτιν, ο οποίος θεωρείται από τον Γέλτσιν ως ο καταλληλότερος διάδοχός του.

Oι κάλπες θα ανοίξουν την Κυριακή στις 8:00 και θα κλείσουν στις 20:00. Από τους 450 βουλευτές, οι 225 εκλέγονται με την αρχή της πλειοψηφίας και οι υπόλοιποι 225 με το αναλογικό σύστημα. Για να εκπροσωπηθεί ένα κόμμα ή συνασπισμός στη Δούμα πρέπει να αποσπάσει ποσοστό 5%, ενώ οι ανεξάρτητοι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να σχηματίσουν ομάδες με άλλους βουλευτές.

ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 28 Απριλίου 2026
Cookies