Καλά νέα για τα ψάρια – Σε εφαρμογή η διεθνής συμφωνία για την υπεραλίευση
Η συμφωνία για την υπεραλίευση, προϊόν διαπραγματεύσεων που κράτησαν 20 χρόνια, περιορίζει την αλιεία σε διεθνή ύδατα και την υπερεκμετάλλευση ειδών που απειλούνται.
Η συμφωνία-ορόσημο για τον περιορισμό των παχυλών επιδοτήσεων που ενθαρρύνουν την υπεραλίευση τέθηκε τη Δευτέρα σε εφαρμογή, μια κίνηση που χαιρετίστηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ως σημαντικό βήμα για την ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων.
Η συμφωνία είναι η πρώτη που ενεργοποιείται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου από το 2017, έπειτα από χρόνια εσωτερικών συγκρούσεων και την πρόσφατη αύξηση των αμερικανικών δασμών, η οποία που κάνει ορισμένους επικριτές να αναρρωτώνται αν ο οργανισμός με έδρα τη Γενεύη έχει μέλλον.
Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη το 2022, τίθεται σε ισχύ μετά την επικύρωσή της από την Βραζιλία, την Κένυα, την Τόνγκα και το Βιετνάμ, εξέλιξη με την οποία ικανοποιείται η απαίτηση για επικύρωση από τα δύο τρίτα των μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Οι κυβερνήσεις απαγορεύεται πλέον να επιδοτούν την αλιεία ειδών που απειλούνται με κατάρρευση, καθώς και την αλιεία σε διεθνή ύδατα εκτός της δικαιοδοσίας τους. Οι φτωχότερες χώρες θα έχουν πρόσβαση σε ειδικό ταμείο που θα διευκολύνει την προσαρμογή τους στους νέους κανόνες.

H βιομηχανική αλιεία έχει φέρει πολλούς πληθυσμούς ψαριών στα όρια της κατάρρευσης
«Οι πληθυσμοί ψαριών σε όλο τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να ανακάμψουν, κάτι που ωφελεί τους τοπικούς ψαράδες οι οποίοι εξαρτώνται από την υγιή ωκεανό» δήλωσε η Μέγκαν Ζουνγκβιβάταναπορν της οργάνωσης Pew Charitable Trust.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2019 στην επιθεώρηση Marine Policy εκτιμούσε ότι οι κρατικές επιδοτήσεις των αλιευτικών στόλων ανέρχονται σε περίπου 35,4 δισ. δολάρια, ποσό που καλύπτει μεταξύ άλλων το κόστος των καυσίμων που απαιτούνται για αλιεία σε απομακρυσμένες περιοχές.
Σύμφωνα με τη μελέτη, πρώτοι σε επιδοτήσεις έρχονται η Κίνα, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα.
Η συμφωνία, προϊόν διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν 20 χρόνια, προβλέπεται να λήξει αν δεν υπάρξει πρόοδος στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για ένα συνολικότερο πλαίσιο κανόνων.
Εδώ και καιρό οι συνομιλίες παραμένουν στάσιμες, καθώς η Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες ζητούν εξαιρέσεις τις οποίες δεν αποδέχονται άλλες χώρες.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα δήλωσε αισιόδοξη ότι είτε θα υπάρξει νέα συμφωνία είτε θα βρεθεί τρόπο να παραμείνουν σε ισχύ τα μέτρα που ενεργοποιήθηκαν τη Δευτέρα.
- Αριζόνα: Παιδί 18 μηνών βρέθηκε ζωντανό σε νεκροτομείο αφού γιατρός το κήρυξε νεκρό
- Σκύλος και σεισμός: Τι νιώθει πραγματικά και πώς μπορούμε να τον προστατεύσουμε
- ΝΑΤΟ: Εκτόξευση των αμυντικών δαπανών – Ιλιγγιώδη τα ποσά για το 2026 – Πόσα πληρώνει η Ελλάδα
- «Επιτέλους είμαι εδώ»: Πέντε μήνες μετά τον σοκαριστικό τραυματισμό της, η Λίντσεϊ Βον μπήκε στο γυμναστήριο (vid)
- Άβα Γαλανοπούλου: Στο νοσοκομείο η ηθοποιός – Τι συνέβη
- Δυτική Ευρώπη: Δυναμώνουν τα κύματα καύσωνα – Θερμοκρασίες 3 βαθμοί Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο
- Έξι τραυματίες από τη φωτιά στον Ασπρόπυργο, διασωληνωμένοι τρεις – Αναφορές για δεξαμενή προπανίου στον χώρο
- Μένει στην ΑΕΚ ο Γιόβιτς – Συμφώνησε ως το 2029
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442