Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ένα στα 4 ψάρια του γλυκού νερού κολυμπά προς την εξαφάνιση

Ένα στα 4 ψάρια του γλυκού νερού κολυμπά προς την εξαφάνιση

H πρώτη ενδελεχής ανάλυση εξέτασε 15.000 είδη, από τα οποία τα 3.000 εκτιμήθηκε ότι αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης.

Οι λίμνες και τα ποτάμια όλου του κόσμου όλο και φτωχαίνουν.

Ένα στα τέσσερα είδη ψαριών του γλυκού νερού απειλούνται πλέον με εξαφάνιση λόγω παραγόντων όπως η κλιματική αλλαγή και τα φράγματα, δείχνει ο πρώτος επίσημος απολογισμός.

Οι εκτιμήσεις για τα ψάρια περιλαμβάνονται στην επικαιροποιημένη Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών, η οποία δημοσιοποιήθηκε από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) με ευκαιρία τη σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP28) που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι.

Τουλάχιστον 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από τα ψάρια του γλυκού νερού ως πηγή πρωτεϊνών

H πρώτη ενδελεχής ανάλυση της IUCN για τα ψάρια του γλυκού νερού εξέτασε 15.000 είδη, από τα οποία τα 3.000 εκτιμήθηκε ότι αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης.

Ένας από τους βασικούς παράγοντες είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία μειώνει τη ροή ορισμένων ποταμών ενώ παράλληλα ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας, με αποτέλεσμα να εισέρχεται αλμυρό νερό στις εκβολές.

Το γεγονός ότι στα περισσότερα ποτάμια του κόσμου έχουν χτιστεί φράγματα δυσχεραίνει την κατάσταση εμποδίζοντας τις μετακινήσεις των υδρόβιων ζώων.

Μεταξύ των παραδειγμάτων που παρατίθενται είναι ο σολομός του Ατλαντικού, ψάρι που κολυμπά και σε ποτάμια και σε θάλασσες.

Υποβαθμίστηκε στην κατηγορία των «σχεδόν απειλούμενων» ειδών λόγω μείωσης του παγκόσμιου πληθυσμού κατά 23% το διάστημα 2006-20.

Ως κύριοι παράγοντες αναφέρονται οι θαλάσσιες ψείρες που προέρχονται από μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας αλλά και η εξάπλωση ξενικών ειδών.

«Έχει ζωτική σημασία να διασφαλίσουμε ότι τα οικοσυστήματα γλυκού νερού υφίστανται ορθή διαχείριση και συνεχίζουν να ρέουν ελεύθερα, με αρκετό νερό καλής ποιότητας, ώστε να σταματήσουμε την παρακμή και να διατηρήσουμε την επισιτιστική ασφάλεια» δήλωσε η Κάθι Χιους, συνεπικεφαλής της επιτροπής της IUCN για τους ιχθύες.

Τουλάχιστον 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από τα ψάρια του γλυκού νερού ως πηγή πρωτεϊνών, είχε εκτιμήσει το 2021 η οργάνωση WWF.

Όσον αφορά το σύνολο των ζώων, η επικαιροποιημένη έκθεση της IUCN εξετάζει 157.190 είδη, από τα οποία τα 44.016 απειλούνται με εξαφάνιση.

«Η κλιματική αλλαγή καταστρέφει την ποικιλότητα της ζωής που φιλοξενεί ο πλανήτης και υπονομεύει την ικανότητα της φύσης να καλύπτει τις ανάγκες του ανθρώπου» σχολίασε η γενική διευθύντρια της IUCN Γκρέθελ Αγκιλάρ.

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024