Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κοινό ψάρι ενυδρείου αναγνωρίστηκε ως νέο είδος

Κοινό ψάρι ενυδρείου αναγνωρίστηκε ως νέο είδος

Ψάρι που πωλείται εδώ και 15 χρόνια σε καταστήματα ενυδρείων κάνει επιτέλους το ντεμπούτο του στην επιστημονική βιβλιογραφία.

Μια γρήγορη αναζήτηση σε ιστοσελίδες για ενυδρεία αρκεί για να βρει κανείς αυτό το ψαράκι με την κόκκινη ουρά, είδος στην οικογένεια του κυπρίνου που πωλείται με την ονομασία «redtail garra».

Όμως, παρόλο που κυκλοφορεί σε καταστήματα κατοικιδίων εδώ και 15 χρόνια, το ψάρι παρέμενε μέχρι τώρα άγνωστο στην επιστήμη. Κι αυτό επειδή η «ανακάλυψη» ενός νέου είδους απαιτεί την περιγραφή ατόμων που συλλέγονται στο φυσικό τους περιβάλλον, κάτι που ουδέποτε είχε συμβεί στην περίπτωση του redtail garra.

‘Επειτα από τόσα χρόνια, το ψαράκι κάνει επιτέλους το ντεμπούτο του στην επιστημονική βιβλιογραφία, χάρη σε ιχθυολόγους που το εντόπισαν σε ένα μικρό ποτάμι κοντά στα σύνορα Ταϊλάνδης – Μιανμάρ, έναν παραπόταμου του ποταμού Αταράν.

Η επίσημη περιγραφή του είδους δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Zootaxa και περιλαμβάνει την παραπάνω εικόνα.

«Όταν συλλέξαμε τα πρώτα δείγματα νομίζαμε ότι [το ψάρι] ήταν διαδεδομένο στη Μιανμάρ λόγω της δημοφιλίας του στο εμπόριο ψαριών ενυδρείου» δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο Λάρι Πέιτζ, ιχθυολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα.

«Τελικά όμως δεν είναι. Βρίσκεται μόνο στη λεκάνη του ποταμού Αταράν. Οι πληροφορίες για την φυσική ιστορία του ήταν λιγοστές».

Το ψάρι εντοπίστηκε σε αυτό το μικρό ποτάμι της Μιανμάρ κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη (Tangjitjaroen et al., Zootaxa, 2023)

Οι ερευνητές γνώριζαν πού περίπου έπρεπε να ψάξουν, καθώς είχαν τη βοήθεια ενός ερασιτέχνη ιχθυολόγου ονόματι Νον Πανιτβόνγκ, ο οποίος είχε εντοπίσει πρώτος το ψάρι το 2006 και το έφερε τελικά στο εμπόριο. Προς τιμήν του, οι ερευνητές βάφτισαν το νέο είδος Garra panitvongi.

Ίσως η επιλογή ονόματος είναι ατυχής, δεδομένου ότι το εμπόριο άγριας ζωής είναι μεγάλη πληγή για τα οικοσυστήματα.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024