
Επικοινωνία Γεραπετρίτη με Παλαιστίνιο πρωθυπουργό: Αναγκαία η επανέναρξη της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Η Ελλάδα ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός υπογράμμισε ο Γεραπετρίτης
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμεντ Μουσταφά είχε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, την Τετάρτη κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη ενόψει της αυριανής ανοιχτής συζήτησης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις. Κάτι το οποίο αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας.
📞 conversation between FM George Gerapetritis & Palestinian PM and FM Mohammad Mustafa, ahead of tomorrow’s #UNSC open debate on protection of civilians in armed conflict, one of the top priorities of #Greece’s Security Council Presidency. pic.twitter.com/z5JTeOEfo0
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) May 21, 2025
Ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνομιλία του με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ, τόνισε ότι η επανέναρξη της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα αποτελεί ένα απόλυτα αναγκαίο πρώτο βήμα. Υπογράμμισε δε ότι η απρόσκοπτη και μεγάλης κλίμακας βοήθεια παραμένει απαραίτητη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανακούφιση των πολιτών και επανέλαβε ότι η Ελλάδα ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός.
Υπέρ της ανεμπόδιστης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα η Ελλάδα
Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της ανεμπόδιστης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Την ίδια στιγμή σημείωναν ότι η Ελλάδα διατηρεί διαρκή επικοινωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή, την οποία εξαρχής στήριξε ως τον μόνο νόμιμο εκπρόσωπο των Παλαιστίνιων υπογραμμίζοντας την εκ νέου επικοινωνία σήμερα του ΥΠΕΞ με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής για το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Προστασία των αμάχων
Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι με πρωτοβουλία της Ελλάδας ως προεδρεύουσας στο Συμβούλιο Ασφαλείας το μήνα Μάιο, συζητείται αύριο Πέμπτη στη Νέα Υόρκη το θέμα της προστασίας των αμάχων, που αποτέλεσε και προτεραιότητα της θητείας της Ελλάδας. Στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Και προσθέτουν ότι η Ελλάδα συνέχισε να στηρίζει έμπρακτα την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), παρά τις καταγγελίες που υπήρξαν σε βάρος της και τη διακοπή υποστήριξης από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι με πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτη μέλη ανέλαβαν να παράσχουν ιατρική περίθαλψη σε τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα. Τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη υποδεχτεί σε νοσοκομεία 11 παιδιά και αναμένεται συνέχεια.
Η Ελλάδα οφείλει να εκφράζεται θεσμικά
Καταλήγοντας διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οφείλει να εκφράζεται για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα θεσμικά και όχι μέσω πρωτοβουλιών δωρητών. Προσθέτοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό συνυπέγραψε Κοινή Δήλωση των ευρωπαϊκών κρατών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και συμμετείχε στην Δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το ίδιο θέμα.
- Νέα μέτρα στην υγεία για καινοτόμα φάρμακα και λιγότερο clawback
- ΝΑΤΟ: Η αύξηση των αμυντικών δαπανών διπλά επικίνδυνη – Απειλή για το περιβάλλον και την κοινωνία
- Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος: Ασφυκτικός ρεαλισμός, εκπληκτικός Ξάφης
- Χίος: Συνεχίζει να καίει για 4η μέρα η καταστροφική φωτιά – Μάχη με διάσπαρτες εστίες
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τετάρτης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις