ΔΝΤ – Παγκόσμια Τράπεζα: Περισσότερη ανησυχία για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου
Ο απολογισμός των Εαρινών Συναντήσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Χωρίς απαντήσεις επέστρεψαν οι περισσότεροι συμμετέχοντες στις Εαρινές Συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς αναζητούσαν τον τρόπο για να λειανθούν οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο του Ντόναλντ Τραμπ.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ ήταν περιζήτητος, καθώς οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου ήθελαν να συναντηθούν μαζί του ή με άλλα μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης. Το ζητούμενο ήταν να καθησυχαστούν οι ανησυχίες όσον αφορά τις επιπτώσεις των δασμών στις οικονομίες τους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters όποιοι κατάφεραν να κλείσουν ραντεβού άκουγαν από τους Αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν υπομονή, ενώ δε οριστικοποιήθηκε καμία συμφωνία, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε την παραλαβή 18 γραπτών προτάσεων και ένα πλήρες πρόγραμμα διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, δεν έκαναν κανένα σχόλιο στις προειδοποιήσεις ότι οι δασμοί που ήδη έχει επιβάλει ο Λευκός Οίκος θα πλήξουν σημαντικά την αμερικανική οικονομία αλλά και τις μεγάλες οικονομίες.
Οι πιο ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ήταν με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, τις οποίες ο Μπέσεντ χαρακτήρισε «παραγωγικές» χωρίς απτά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
«Δεν διαπραγματευόμαστε. Απλώς παρουσιάζουμε, συζητάμε για την οικονομία», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Andrzej Domanski σημειώνοντας «πως αυτή η αβεβαιότητα είναι κακή για την Ευρώπη, για τις ΗΠΑ. θέλω να πω, στην πραγματικότητα είναι κακή για όλους». Πρόσθεσε ότι «γνωρίζουμε ότι πιστεύουν – ότι δεν θα είναι τόσο άσχημα. Πιστεύουν ότι είναι ένας βραχυπρόθεσμος πόνος με μακροπρόθεσμο κέρδος. Και φοβάμαι ότι θα έχουμε βραχυπρόθεσμο πόνο και μακροπρόθεσμο πόνο»
Οι προβλέψεις του ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του. Εκτιμά ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 2,8% το 2025. Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί πιο αργά από ό,τι αναμενόταν τον Ιανουάριο, δεδομένης της επίδρασης των δασμών, φθάνοντας το 4,3% το 2025 και το 3,6% το 2026, με «αξιοσημείωτες» ανοδικές αναθεωρήσεις για τις ΗΠΑ και άλλες προηγμένες οικονομίες.
Το ΔΝΤ χαρακτήρισε την έκθεση «πρόβλεψη αναφοράς» με βάση τις εξελίξεις έως τις 4 Απριλίου, επικαλούμενο την εξαιρετική πολυπλοκότητα και ρευστότητα της τρέχουσας συγκυρίας. «Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, καθώς το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που λειτουργούσε τα τελευταία 80 χρόνια επαναπροσδιορίζεται» τόνισε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Πιερ-Ολιβιέ Γκουρινσά.
Οι περισσότεροι άνθρωποι έφυγαν από εδώ προετοιμάζοντας τα πράγματα να γίνουν χειρότερα από οικονομική άποψη
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. αναγνώρισε ότι οι χώρες-μέλη ανησυχούν για το σοκ αβεβαιότητας σε μια παγκόσμια οικονομία που ταλανίζεται από πανδημίες, πληθωρισμό και πολέμους, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις θα απαλύνουν τις δασμολογικές πιέσεις.

«Η αβεβαιότητα είναι πραγματικά κακή για τις επιχειρήσεις»
«Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει δουλειά σε εξέλιξη για την επίλυση των εμπορικών διαφορών και τη μείωση της αβεβαιότητας» είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Η αβεβαιότητα είναι πραγματικά κακή για τις επιχειρήσεις, οπότε όσο πιο γρήγορα αρθεί αυτό το σύννεφο που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας, τόσο το καλύτερο για το κέρδος, την ανάπτυξη, την παγκόσμια οικονομία».
Το Ταμείο δίνει 37% πιθανότητες για ύφεση, ωστόσο το ποσοστό αυτό θεωρείται χαμηλό και αισιόδοξο από πολλούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters.
«Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έφυγαν από εδώ προετοιμάζοντας τα πράγματα να γίνουν χειρότερα από οικονομική άποψη» εξήγησε ο Τζος Λίπσκι, πρώην σύμβουλος του ΔΝΤ, ο οποίος τώρα είναι ανώτερος διευθυντής του Γεωοικονομικού Κέντρου του Ατλαντικού Συμβουλίου. «Η ευρεία εικόνα, όταν κάνεις ένα βήμα πίσω, είναι πολύ ανησυχητική».
Καμπανάκι για το χρέος
Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών, τα υψηλά επίπεδα χρέους σημαίνουν ότι το ήμισυ περίπου των 150 αναπτυσσόμενων χωρών και αναδυόμενων αγορών είτε αδυνατεί να εξυπηρετήσει το χρέος του είτε κινδυνεύει να βρεθεί σε αυτή τη θέση. Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο σε σχέση με το 2024 και θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω αν η παγκόσμια οικονομία επιβραδυνθεί, σύμφωνα με τον Γκιλ.

«Αν η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδυνθεί, το εμπόριο μειωθεί και τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά, τότε πολλές από αυτές τις χώρες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα χρέους, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων εξαγωγέων εμπορευμάτων», υπογράμμισε.
Ο Reza Baqir, πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Πακιστάν, ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής της Alvarez & Marsal σε θέματα συμβουλευτικής για το δημόσιο χρέος ανέφερε ότι: «Για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως στον Παγκόσμιο Νότο, υπάρχει μια πραγματική αίσθηση απελπισίας ότι η ατζέντα για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης δεν βρίσκεται πραγματικά στο επίκεντρο. Και ποιος θα είναι εκεί για να υπερασπιστεί αυτή τη συζήτηση;»
Δεν αποχωρούν οι ΗΠΑ

Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει
«Προς το παρόν δεν υπάρχουν απολύτως διαπραγματεύσεις για την οικονομία και το εμπόριο μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ», είχε δηλώσει προηγουμένως ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, προσθέτοντας πως διαψεύδει ό,τι έχει λεχθεί σχετικά.
«Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να επιλύσουν το πρόβλημα… θα πρέπει να ακυρώσουν όλα τα μονομερή μέτρα για την Κίνα», είπε.
Τρίζει η ηγετική θέση των ΗΠΑ
Αλλά μια μεγάλη πρόκληση για τις ανεπτυγμένες χώρες αυτή τη στιγμή ήταν το πρόσφατο sell off των αμερικανικών ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων που βασίζονται στο δολάριο, το οποίο υποδηλώνει μια διάβρωση της εμπιστοσύνης στις οικονομικές πολιτικές των ΗΠΑ, τόνισε ο Λίπσκι.
Η εμπιστοσύνη στην οικονομική ηγεσία των ΗΠΑ ήταν ο βασικός λόγος που το δολάριο είχε επιτύχει το καθεστώς του αποθεματικού νομίσματος, είπε. Ενώ η αμερικανική οικονομία είναι πολύ μεγάλη για να αγνοήσει το δολάριο προς το παρόν, οι εμπορικοί εταίροι θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, αν δεν αποκατασταθεί αυτή η εμπιστοσύνη, πρόσθεσε.
Πηγή: ot.gr
- Τραμπ: Το σχέδιο για ένα νέο μπλοκ ισχύος με 5 μέλη
- Καμπότζη και Ταϊλάνδη συνεχίζουν τις εχθροπραξίες παρότι ο Τραμπ ανακοινώνει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
- Ρουμανία: Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στο δικαστικό σύστημα – Αποκαλύψεις για πιέσεις από υψηλά κλιμάκια
- Ουκρανία: Ο Τραμπ «στέλνει τον Γουίτκοφ στο Βερολίνο» για συνομιλίες με τον Ζελένσκι και ευρωπαίους ηγέτες
- ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Αποστρατεύτηκε ο ναύαρχος που έδωσε εντολή για χτύπημα σε επιζώντες
- Βόρεια Κορέα: Το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία έπλεξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)
































































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)












Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442