Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός πυρπόλησε και το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν που τέθηκε «εκτός υπηρεσίας»
Οι ισραηλινές δυνάμεις πυρπόλησαν το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, το οποίο τέθηκε «εκτός υπηρεσίας» έπειτα από επιδρομή του ισραηλινού στρατού.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή αργά το βράδυ ότι το τελευταίο μεγάλο νοσοκομείο που απέμενε σε λειτουργία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας τέθηκε «εκτός υπηρεσίας» έπειτα από επιχείρηση του ισραηλινού στρατού εναντίον, όπως ισχυρίζεται, μαχητών της Χαμάς (φωτογραφία, επάνω, από το english.wafa.ps).
«Η επιδρομή (χθες) το πρωί στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν έθεσε εκτός υπηρεσίας το τελευταίο μεγάλο κέντρο υγείας στη βόρεια Γάζα», που βρίσκεται στη Μπέιτ Λάχια, τόνισε ο ΠΟΥ μέσω X.
«Εβγαλαν ιατρικό προσωπικό, ασθενείς και συνοδούς στο δριμύ ψύχος και πυρπόλησαν το νοσοκομείο»
This is how the story of Kamal Adwan Hospital ended.
The medical staff was arrested, oxygen was denied to the patients, and everyone in the hospital was stripped of their clothes, dragged, and tortured.
I am very worried about Dr. Hossam Abu Safia. You are a hero.
«60 υγειονομικοί και 25 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε μηχανήματα τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής, κατά πληροφορίες παραμένουν στο νοσοκομείο», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Αλλοι ασθενείς σε μέτρια ως σοβαρή κατάσταση μεταφέρθηκαν αναγκαστικά στο ινδονησιακό νοσοκομείο, που «δεν λειτουργεί».
Μετά την ανακοίνωση…
Η επιχείρηση στο Καμάλ Αντουάν έγινε την επομένη της ανακοίνωσης από τον διευθυντή του ιδρύματος, τον Δρ. Χουσάμ Αμπού Σαφίγια, πως πέντε μέλη του προσωπικού σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό.
Ο ισραηλινός στρατός, ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν σχολίασε το συγκεκριμένο πλήγμα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
This morning’s raid on Kamal Adwan Hospital has put this last major health facility in North #Gaza out of service. Initial reports indicate that some key departments were severely burnt and destroyed during the raid.
Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε νωρίτερα χθες Παρασκευή ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυρπόλησαν το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην περιοχή και εξυπηρετεί περισσότερους από 400.000 πολίτες.
Βίαιη εκκένωση
Ο ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου επιβεβαίωσε ότι ο ισραηλινός στρατός εκκένωσε βίαια το νοσοκομείο, εξαναγκάζοντας ασθενείς, τραυματίες, ιατρικό προσωπικό και δημοσιογράφους να το εγκαταλείψουν και εκτόξευσε πυραύλους εναντίον των εγκαταστάσεων ενώ έβαλλε με πυρομαχικά.
Israeli soldiers have stormed Kamal Adwan Hospital, the last remaining medical facility in the northern Gaza Strip, torching large sections and forcing hundreds of Palestinians to leave https://t.co/0HPmWIq0jupic.twitter.com/6O3uERMnnZ
Η επικοινωνία με όσους βρίσκονταν μέσα στο νοσοκομείο διακόπηκε εντελώς αφού οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν το κτίριο.
Στην αυλή…
Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο κατοχικός ισραηλινός στρατός διέταξε τα περίπου 350 άτομα που βρίσκονταν μέσα, μεταξύ των οποίων 170 ιατρικό προσωπικό, να συγκεντρωθούν στην αυλή στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για επιδρομή.
Οι ισραηλινές δυνάμεις ανάγκασαν το ιατρικό προσωπικό, καθώς και τους ασθενείς και τους συνοδούς τους να βγάλουν τα ρούχα τους παρά το δριμύ ψύχος και τους μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία έξω από το νοσοκομείο.
Τα συστατικά του χυμού παντζαριού υποστηρίζουν την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη φυσική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.