H Ουκρανία επιτέθηκε σε υποσταθμό του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια σύμφωνα με τους Ρώσους [βίντεο]
Η ρωσική πλευρά καταγγέλει επίθεση σε υποσταθμό του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, όπως μετέδωσε το Reuters
Η διοίκηση του υπό ρωσική κατοχή πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια δήλωσε την Κυριακή ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα επίθεση σε κοντινό υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας, καταστρέφοντας έναν μετασχηματιστή.
Ο σταθμός Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης με έξι αντιδραστήρες, καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις τις πρώτες ημέρες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Κάθε πλευρά κατηγορεί τακτικά την άλλη ότι επιτέθηκε ή σχεδίαζε να επιτεθεί στον σταθμό. Η διοίκηση του εργοστασίου, γράφοντας στο Telegram, δήλωσε ότι ένα χτύπημα πυροβολικού έπληξε τον μετασχηματιστή στον υποσταθμό «Raduga» στην πόλη Ενέρχονταρ στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
Περιέγραψε το περιστατικό ως «άλλη μια τρομοκρατική ενέργεια που αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην πόλη-δορυφόρο του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια». Αναρτήθηκε επίσης μια φωτογραφία που έδειχνε καπνό να βγαίνει από την οροφή ενός κτιρίου. Ανέφερε ότι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ενέρχονταρ δεν είχε διακοπεί. Η διοίκηση του εργοστασίου κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό στις 20 Σεπτεμβρίου ότι επιτέθηκε σε έναν δεύτερο υποσταθμό στο Ενέρχονταρ.
Το Ενέρχονταρ είναι η μοναδική περιοχή της Ζαπορίζια που βρίσκονται ρωσικές δυνάμεις.
O πυρηνικός σταθμός βρίσκεται υπό την παρακολούθηση του Διεθνούς Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας
Την επόμενη ημέρα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Σιμπίχα κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σχεδιάζει πλήγματα σε ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις πριν από τον χειμώνα. Δεν έδωσε λεπτομερείς εξηγήσεις.
Οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς το εργοστάσιο της Ζαπορίζια έχουν κοπεί αρκετές φορές, αυξάνοντας την πιθανότητα ενός μπλακάουτ που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρηνικό ατύχημα.
Ο πυρηνικός παρατηρητής του ΟΗΕ, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, έχει τοποθετήσει μόνιμα παρατηρητές στο εργοστάσιο και κάλεσε τις δύο πλευρές να απέχουν από κάθε επίθεση εναντίον του.
Στο βίντεο βλέπουμε τα αντίποινα: την καταστροφή των εργαστηρίων συναρμολόγησης και αποθήκευσης UAV των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή Ζαπορίζια. Ως αποτέλεσμα αεροπορικής επίθεσης με τη χρήση του UMPK-500 στα εργαστήρια συναρμολόγησης και αποθήκευσης UAV στην επιχείρηση κατασκευής κινητήρων της αεροπορικής βιομηχανίας PJSC Motor Sich που βρίσκεται στην πόλη Ζαπορίζια, καταστράφηκαν έως και 250 UAV διαφόρων τύπων.
Πηγή: Reuters
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
- Η Ιαπωνία προς μια νέα πυρηνική εποχή
- Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0: Σπουδαία νίκη για τους Βάσκους του Βαλβέρδε
- Τραγωδία στη Γαλλία: Τέσσερις νεαροί Πορτογάλοι σκοτώθηκαν σε τροχαίο κοντά στα σύνορα με την Ελβετία
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)








![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-109x85.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)










![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)










































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442