Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με διπλό κόφτη η εισφορά στο εισόδημα

Με διπλό κόφτη η εισφορά στο εισόδημα

Παρακράτηση 10% στις αποδοχές για ποσά άνω των 4.956 ευρώ και έως το 30% της σύνταξης, όπου δεν επιβάλλεται κανένα πέναλτι

Στο 10% του εισοδήματος της απασχόλησής τους «κλειδώνει» το ποσοστό της εισφοράς με το νέο μοντέλο απασχόλησης συνταξιούχων που φέρνει η κυβέρνηση και δεν περιλαμβάνεται στο τρέχον εργασιακό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αντί για τη μείωση 30% στη σύνταξη του συνταξιούχου που εργάζεται, θα προβλέπεται εισφορά 10% (χωρίς κλιμάκωση) επί του εισοδήματος της απασχόλησής του, υπό τον όρο ότι αυτό θα ξεπερνά το 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης (σήμερα 413 ευρώ), δηλαδή τα 4.956 ευρώ. Η ίδια διάταξη θα προβλέπει κι έναν δεύτερο «κόφτη»: Το ποσό το οποίο θα προκύπτει από την εισφορά 10% επί του εισοδήματος απασχόλησης δεν θα ξεπερνά το 30% της σύνταξης.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, το μέτρο αφορά εκτός από τους 50.000 εργαζόμενους-συνταξιούχους που εμφανίζονται στο σύστημα του ΕΦΚΑ, άλλους περίπου 100.000 οι οποίοι εργάζονται με «μαύρα».

Με τη σχεδιαζόμενη διάταξη επέρχεται πλήρης αλλαγή του υφιστάμενου μοντέλου κρατήσεων για όσους συνταξιούχους εξακολουθούν να εργάζονται. Ετσι έρχεται εισφορά στο εισόδημα αντί για «κόφτη» στη σύνταξη.

Σύμφωνα με την προωθούμενη διάταξη θα καταργηθεί το πέναλτι 30% στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων και αντ’ αυτού θα φορολογείται το ποσό του εισοδήματος που λαμβάνουν από την εργασία τους και ξεπερνά τα 5.000 ευρώ.

Βάσει του σχεδίου αυτού, που θα ισχύει από την 1η/1/2024, ο φόρος που θα εισπράττεται ετησίως από την ΑΑΔΕ θα μεταφέρεται στα ταμεία του ΕΦΚΑ, ως ανταπόδοση της κατάργησης του 30%.

Στο εξής, όταν το ποσό των αμοιβής υπερβαίνει το 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης, θα επιβάλλεται μια μικρή παρακράτηση τάξης 10%, είτε οι συνταξιούχοι απασχολούνται ως μισθωτοί είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Πώς θα κερδίζουν

Με τον τρόπο αυτόν, οι συνταξιούχοι που απασχολούνται θα κερδίζουν από την κατάργηση του πέναλτι του 30% επί της σύνταξής τους και θα επιβαρύνονται μόνο από μια μικρή παρακράτηση, η οποία μάλιστα θα επιβάλλεται όταν το εισόδημά τους από την εργασία υπερβαίνει τα 4.956 ευρώ τον χρόνο.

Αν για παράδειγμα κάποιος λαμβάνει σύνταξη 1.000 ευρώ και απολαβές από εργασία 400 ευρώ, με την περικοπή του 30% θα εισέπραττε μόλις 700 ευρώ από τη σύνταξη και στο σύνολο 1.100 ευρώ (700+400=1.100 ευρώ). Με το νέο σύστημα θα λαμβάνει ατόφια τα 1.400 ευρώ τον μήνα, καθώς η σύνταξή του δεν θα περικόπτεται, ενώ δεν θα επιβάλλεται παρακράτηση στο εισόδημά του, καθώς είναι κάτω από το όριο της εθνικής σύνταξης.

Παράλληλα, ο εργαζόμενος συνταξιούχος θα πληρώνει τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές (υπέρ ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ) ανάλογα με το αν είναι μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος.

Αν είναι αυτοαπασχολούμενος, θα πληρώνει κατ’ ελάχιστο 240 ευρώ τον μήνα, ανεξάρτητα από το εισόδημά του (ακόμα και αν είναι κάτω από το πλαφόν των 4.956 ευρώ).

Αν είναι μισθωτός, θα πληρώνει μαζί με τον εργοδότη του εισφορές ύψους 32,2% επί του μεικτού μισθού του.

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024