Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί εξουδετέρωσαν τον ιό Snake των Ρώσων

ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί εξουδετέρωσαν τον ιό Snake των Ρώσων

Τον νίκησαν μετά από παρακολούθηση είκοσι χρόνων.

Στις 9 Μαΐου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες κυβερνοασφάλειας κατάφεραν να εξουδετερώσουν τον ιό Snake.

Αυτός χρησιμοποιήθηκε από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας για την κλοπή ευαίσθητων εγγράφων από εκατοντάδες χρήστες υπολογιστών που εργάζονταν για κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ, καθώς και από δημοσιογράφους και προσωπικό πρεσβειών από το 2003.

Η δημιουργία και η χρήση του δούρειου ίππου, του οποίου η πλήρης λειτουργία ήταν άγνωστη ακόμη και στους χάκερ που τον χρησιμοποίησαν, συνδέεται με το Κέντρο 16 της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), πρώην υπάλληλος του οποίου ήταν μεταξύ των διπλωματών που απελάθηκαν από χώρες της ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

20ετής αγώνας

Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τον Snake εδώ και δύο δεκαετίες και οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο δημοσίευαν τακτικά προειδοποιήσεις σχετικά με τον ιό, αλλά μόλις τώρα κατέστη δυνατό να νικηθεί πλήρως. Όπως εξηγούν οι εμπειρογνώμονες, ο Snake βελτιώνεται συνεχώς από τους δημιουργούς του, εμποδίζοντας τον αποκλεισμό του.

Ως αποτέλεσμα, για την εξουδετέρωση του ιού, το FBI δημιούργησε ένα ειδικό εργαλείο, με την κωδική ονομασία Perseus, το οποίο, στο πλαίσιο της επιχείρησης Medusa, άρχισε να δίνει εντολές μέσω των μολυσμένων υπολογιστών που προκαλούσαν την καταστροφή των ίδιων των ζωτικών συστατικών του κακόβουλου λογισμικού – επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την πλοκή του αρχαίου ελληνικού μύθου της Γοργόνας Μέδουσας.

Η τελευταία μετέτρεπε τους ανθρώπους σε πέτρα με την εμφάνισή της, αλλά ο Περσέας κατάφερε να της κόψει το κεφάλι με τα φίδια για μαλλιά, χρησιμοποιώντας μια ασπίδα καθρέφτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024