Γαλλικό αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Ελ. Βενιζέλος
Σε επιφυλακή τέθηκε το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος
Σε επιφυλακή τέθηκε το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, μετά από τηλεφώνημα της γαλλικής πρεσβείας. Στις 12 η ώρα το βράδυ της Δευτέρας, λήφθηκε σήμα, σύμφωνα με το οποίο γαλλικό αεροσκάφος ασθενοφόρο έφερνε από το Σουδάν κάποιον ασθενή προκειμένου να τον πάει στην Γαλλία και υποχρεώθηκε να κάνει αναγκαστική προσγείωση στο «Ελ. Βενιζέλος».
Ο συγκεκριμένος ασθενής βρίσκεται από τις 12 η ώρα στο ιατρείο και περιμένουν να έρθει άλλο αεροσκάφος – ασθενοφόρο από τη Γαλλία προκειμένου να τον παραλάβει και να διακομιστεί στον τελικό προορισμό του στην Γαλλία. Η παραμονή του ασθενούς στην Ελλάδα οφείλεται σε βλάβη του γαλλικού αεροσκάφους.
Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού
Το ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 είχε αναχωρήσει την Κυριακή από την Ελευσίνα μαζί με ένα ακόμη μεταγωγικό C-130 προκειμένου να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού των ελλήνων πολιτών από το Σουδάν. Αρχικός προορισμός των δύο αεροσκαφών ήταν η Νότια Αίγυπτος όπου έφτασαν λίγες ώρες μετά την αναχώρησή τους από την Ελευσίνα.
Στη συνέχεια, το C-27 απογειώθηκε, νωρίς το απόγευμα χθες Δευτέρα, από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο με προορισμό το Τζιμπουτί. Οι απεγκλωβισμένοι ταξιδεύουν όλο το βράδυ από το Τζιμπουτί προκειμένου να φτάσουν στο Σουδάν για ανεφοδιασμό.
Κατόπιν τούτου, το αεροπλάνο θα ξεκινήσει την πτήση του προς την Αθήνα. Επιβάτες του είναι 13 άτομα που απεγκλωβίστηκαν την Κυριακή και 15 που απεγκλωβίστηκαν την Δευτέρα από Γάλλους και Ιταλούς.
Το C-130 θα επιχειρήσει να προσγειωθεί βόρεια του Σουδάν και να πάρει κάποιους Έλληνες, Κύπριους ή άλλων εθνικοτήτων πολίτες προκειμένου να τους μεταφέρει εκτός της εμπόλεμης ζώνης.

Το απόρρητο σχέδιο «Κόσμος»
Το απόρρητο σχέδιο απεγκλωβισμού των Ελλήνων από το Σουδάν φέρει την κωδική ονομασία «Κόσμος».
Τα δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας που αναχώρησαν από την Ελευσίνα, στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, μετέφεραν διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό αλλά και τμήμα ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.
Μαζί τους και δύο ομάδες κομάντο, που είχαν ρόλο εγγύς υποστήριξης και ανέλαβαν την ασφάλεια των αεροσκαφών. Στο Σουδάν μετέβη και ιατρικό προσωπικό καθώς οι διασωθέντες έχριζαν περίθαλψης.
Δείτε το βίντεο
- Εργασία: Οι κλάδοι που θα κάνουν τη διαφορά σε συνθήκες και μισθούς
- ΑΕΚ – Λέβιτσε 99-88: Ξέσπασε στην παράταση και προκρίθηκε ως πρώτη (vid)
- Deals σε ενέργεια και άμυνα εξετάζουν η Ρωσία με την Ινδονησία
- Netflix: Επιστρέφει στον μεγάλο δανεισμό για να αποκτήσει τη Warner Bros — Η πιο τολμηρή κίνηση στην ιστορία της
- Τραμπ: Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν τάνκερ κοντά στη Βενεζουέλα
- Ολυμπιακός ΟΝΕΧ – Άπελντοορν 3-0: «Άλμα» πρόκρισης για τους Ερυθρόλευκους
- Νέα μείωση επιτοκίων κατά 0,25% από τη Fed
- Αγρότες: Βάλλεται πανταχόθεν η κυβέρνηση – Στα «μπλόκα» και οι… «γαλάζιοι» βουλευτές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/image-1-130x85.jpg)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)















![Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/image-1-315x220.jpg)
![Αγρότες: Ένταση στη Θεσσαλονίκη – Αστυνομικοί πήγαν να ταυτοποιήσουν παραγωγό την ώρα που όργωνε, στο νοσοκομείο αγρότης [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/AC4A5648-1-315x220.jpg)
![Αγρότες: Δικαστικός κλητήρας πήγε σε μπλόκο και επέδωσε σε αγρότη αγωγή για χρέη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotis-1-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442