Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δολοφονία Zara Aleena - Οι έξι μέρες που της στοίχισαν τη ζωή

Δολοφονία Zara Aleena – Οι έξι μέρες που της στοίχισαν τη ζωή

Μοιραία λάθη και παραλείψεις από τις αρχές. Έπρεπε να βρίσκεται στη φυλακή έξι μέρες πριν από την άγρια δολοφονία της Zara Aleena.

Μια σειρά από λάθη και χαμένες ευκαιρίες των αρχών και του προσωπικού επιτήρησης οδήγησαν στην άγρια δολοφονία της Zara Aleena από τον Jordan McSweeney.

Ο δράστης σεξουαλικών εγκλημάτων Jordan McSweeney ήταν γνωστός στις αρχές. Το μοιραίο βράδυ που η 35χρονη Zara Aleena, πτυχιούχος νομικής, επέστρεφε από νυχτερινή έξοδο με φίλους της. Βρέθηκε όμως στον δρόμο του 29χρονου κακοποιού.

Ο Jordan McSweeney είχε ποινικό ιστορικό που χρονολογείται από την ηλικία των 12 ετών. Είχε αποφυλακιστεί με άδεια μόλις εννέα μέρες νωρίτερα από την άγρια δολοφονία της Zara Aleena.

Σε μια συγκλονιστική έκθεση από τις αρχές, ο επικεφαλής επιθεωρητής Justin Russell επισημαίνει πως ο 29χρονος θα έπρεπε να έχει γυρίσει στη φυλακή έξι ημέρες πριν από τη σοκαριστική επίθεση.

Θα βρισκόταν στο κελί του τη μοιραία μέρα σε περίπτωση που το προσωπικό επιτήρησης είχε ακολουθήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Λόγω μιας σειράς λαθών και χαμένων ευκαιριών, ο Jordan McSweeney κυκλοφορούσε στους δρόμους και έψαχνε το θύμα του.

Ήταν στις 26 Ιουνίου του 2022 που η μοίρα έφερε στον δρόμο της Zara Aleena τον 29χρονο που έμελλε να κόψει πρόωρα το νήμα της ζωής της. Είχε προσπαθήσει να επιτεθεί σε ακόμα πέντε γυναίκες το ίδιο βράδυ. Εκείνες κατάφεραν να ξεφύγουν.

Οι αρχές ζήτησαν συγγνώμη από την οικογένεια της 35χρονης Zara Aleena για τις απαράδεκτες, όπως ανέφεραν, παραλείψεις τους στην υπόθεση. Η έκθεση έρχεται μια εβδομάδα μετά την επισήμανση των παραλείψεων των αξιωματικών επιτήρησης στην υπόθεση του Damien Bendall. Δολοφόνησε τα τρία του παιδιά και την έγκυο σύντροφό του.

«Είναι βασική λειτουργία της Υπηρεσίας Επιτήρησης να προστατεύει το κοινό. Και δεν το κάνουν σωστά. Είναι αδύνατο να πούμε ότι το κοινό προστατεύεται σωστά από τους κινδύνους που εγκυμονούν τα άτομα που βρίσκονται υπό επιτήρηση», υπογράμισσε ο Justin Russell.

Η άγρια δολοφονία της Zara Aleena

Στην περίπτωση του Jordan McSweeney, είχε ιστορικό εκφοβισμού και ξυλοδαρμού γυναικών. Μια πρώην σύντροφός του τον περιγράφει ως «ωρολογιακή βόμβα». Από τα 12 του χρόνια είχε 28 καταδίκες για 69 αδικήματα. Αναμεσά τους καταδίκες για διαρρήξεις, κατοχή μαχαιριού και επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών.

Είχε επίσης απειλήσει να μαχαιρώσει συγκρατούμενους και προσωπικό της φυλακής. Κατασκεύαζε αυτοσχέδια όπλα και έκανε χρήση ουσιών στη φυλακή. Οι προειδοποιήσεις, όμως, του προσωπικού δεν εισακούστηκαν. Σε μια έκθεση του 2016 αναφέρεται ότι ο 29χρονος είχε παραδεχτεί πως τον καταλαμβάνει η οργή. Σημείωνε πως «δεν ξέρει πώς να το ελέγξει και αισθανόταν πως είναι πολύ πιθανό να παρανομήσει στο μέλλον».

Και παρά τα όσα γίνονταν γνωστά, οι αξιωματικοί επιτήρησης απέτυχαν να τον θεωρήσουν παραβάτη υψηλού κινδύνου. Αποφυλακίστηκε χωρίς να γνωρίζουν τη διεύθυνση όπου θα διέμενε. Δεν είχε εμφανιστεί σε κανένα από τα ραντεβού που έπρεπε να παρουσιάζεται. Και ενώ έπρεπε να τον ανακαλέσουν στη φυλακή στις 20 Ιουνίου, περίμεναν αφού δεν εμφανίστηκε σε τρεις συναντήσεις.

Καθυστέρησαν την υπογραφή των εγγράφων μέχρι τις 24 Ιουνίου. Η τοποθεσία του παρέμενε άγνωστη. Λιγότερο από 48 ώρες αργότερα, ο Jordan McSweeney αρχίζει να ακολουθεί γυναίκες στον δρόμο. Είχε ακολουθήσει τουλάχιστον πέντε άλλες γυναίκες προτού στοχοποιήσει τη Zara Aleena.

Την έσυρε σε ένα δρομάκι στο Ilford, στο ανατολικό Λονδίνο, για να της επιτεθεί σεξουαλικά. Πήρε την τσάντα, το κινητό της τηλέφωνο και τα κλειδιά της και την άφησε θανάσιμα τραυματισμένη. Πέθανε λίγες ώρες αργότερα στο νοσοκομείο. Μετά τη σύλληψή του, ο Jordan McSweeney καταδικάστηκε σε ισόβια, με ελάχιστη ποινή τα 38 χρόνια για τη δολοφονία της Zara Aleena. Τα σημάδια ήταν όλα εκεί. Ακόμα και ο ίδιος φοβόταν τον εαυτό του και τι είναι ικανός να κάνει.

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024