«Chiquitita»: Η συγκινητική ιστορία πίσω από την μεγάλη επιτυχία των ABBA
Το τραγούδι που στα ισπανικά σημαίνει «μικρό κορίτσι» σημείωσε τεράστια επιτυχία σε όλη τη Λατινική Αμερική.
Πίσω από το τραγούδι «Chiquitita» -μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των ΑΒΒΑ του 1979- κρύβεται μια πολύ συγκινητική «αποστολή».
«Δώσαμε τα πνευματικά δικαιώματα στη Unicef», δήλωσε στο BBC ο συνθέτης και ιδρυτικό μέλος των Abba, Μπιορν Ουλβέους (Bjorn Ulvaeus) και προσθέτει: «έχουν μαζευτεί πολλά χρήματα όλα αυτά τα χρόνια, επειδή το «Chiquitita» έχει παιχτεί πολύ και έχουν πουληθεί πολλοί δίσκοι. Είμαι χαρούμενος γι’ αυτό».
Το τραγούδι γράφτηκε εξαιτίας της συμμετοχής του συγκροτήματος σε μία ειδική φιλανθρωπική συναυλία στην έδρα του Ο.Η.Ε. με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για τα προγράμματα καταπολέμησης της πείνας από τη UNICEF, στο πλαίσιο της έναρξης του Διεθνούς Έτους Παιδιού, όπως είχε ανακηρυχθεί εκείνη η χρονιά (1979).
Το τραγούδι που στα ισπανικά σημαίνει «μικρό κορίτσι» σημείωσε τεράστια επιτυχία σε όλη τη Λατινική Αμερική.
«Νομίζω ότι επιτακτική ανάγκη στον πλανήτη είναι η ενδυνάμωση των κοριτσιών και των νέων γυναικών. Αυτό θα άλλαζε τον κόσμο μας», δήλωσε. «Είναι τόσο λυπηρό που υπάρχουν πολιτισμοί και θρησκείες σε όλο τον κόσμο που δεν δίνουν στα κορίτσια ίσες ευκαιρίες. Εμείς από την αρχή είπαμε στη Unicef την πρόθεσή μας».
Στα 43 χρόνια από την κυκλοφορία του, οι εισπράξεις του τραγουδιού έχουν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων της Κεντρικής Αμερικής. «Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα είχε τόση μεγάλη διάρκεια και θα έφερνε τόσα χρήματα. Είναι η καλύτερη κληρονομιά που θα μπορούσε να επιθυμήσει κανείς», είπε ο Μπιορν Ουλβέους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων μετά το Πάσχα στα σούπερ μάρκετ
- Νέες απειλές Τραμπ: «Μπορεί να περάσουμε από την Κούβα αφού τελειώσουμε με το Ιράν»
- Πλοίο διέσχισε τα Στενά του Ορμούζ παρά τον ναυτικό αποκλεισμό των ΗΠΑ – «Προκαταρκτικές συνομιλίες» Λιβάνου και Ισραήλ
- Μία ασθενής, τρία θανατηφόρα αυτοάνοσα – Κυτταρική θεραπεία CAR-T δείχνει να κάνει θαύματα
- Συνταγή: Τάρτα με σπανάκι
- Ο νόμος του Ισραήλ για τη θανατική ποινή Παλαιστινίων δεν έχει να κάνει με την δικαιοσύνη, αλλά με τον εθνικισμό
- Φόβοι για νέο ανοδικό ράλι στις τιμές των καυσίμων – «Κάηκε» με ένα γέμισμα το Fuel Pass
- Επτά συλλήψεις στην Αϊτή μετά το ποδοπάτημα σε ιστορικό φρούριο με 25 νεκρούς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442