Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νόμπελ Ειρήνης: Οι βραβευθέντες κατήγγειλαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Νόμπελ Ειρήνης: Οι βραβευθέντες κατήγγειλαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Οι βραβευθέντες μίλησαν με σκληρά λόγια κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κατήγγειλαν οι βραβευθέντες με το Νόμπελ Ειρήνης. Ο Λευκορώσος Άλες Μπιαλιάτσκι, η ρωσική οργάνωση Memorial και το ουκρανικό Κέντρο Πολιτικών Ελευθεριών βραβεύθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης 2022, μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ρωσία επιδιώκει να μετατρέψει την Ουκρανία σε «εξαρτημένη δικτατορία» όπως είναι η Λευκορωσία, δήλωσε η σύζυγος του βραβευμένου με το Νόμπελ Ειρήνης φυλακισμένου Λευκορώσου αντιφρονούντα Άλες Μπιαλιάτσκι παραλαμβάνοντας στην θέση του το βραβείο κατά την τελετή στο Όσλο και προφέροντας τα δικά του λόγια.

Η Νατάλια Πινσούκ δήλωσε ότι ο σύζυγός της αφιερώνει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης «στα εκατομμύρια των λευκορώσων πολιτών που ύψωσαν το ανάστημά τους και ανέλαβαν δράση στους δρόμους και στο Ιντερνετ για την υπεράσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων».

«Υπογραμμίζει την δραματική κατάσταση και τον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα στην χώρα», είπε τονίζοντας ότι προφέρει τα δικά του λόγια.

Η Νατάλια Πινσούκ δήλωσε ότι συνάντησε τον σύζυγό της όταν ανακοινώθηκε η βράβευσή του, στην φυλακή, πίσω από γυάλινο προπέτασμα.

«Γνωρίζω ακριβώς τι είδους Ουκρανία βολεύει την Ρωσία και τον Πούτιν – μία εξαρτημένη δικτατορία. Το ίδιο σαν την σημερινή Λευκορωσία, όπου η φωνή του καταπιεσμένου λαού αγνοείται και απαξιώνεται», δήλωσε κατά την σημερινή τελετή.

Ο πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής του Βραβείου Νόμπελ δήλωσε ότι «οι σκέψεις της επιτροπής κατευθύνονται προς όλους του κρατούμενους συνειδήσεως στην Λευκορωσία».

«Ειδικότερα, σκεφτόμαστε τον Αλες Μπιαλιάτσκι στο σκοτεινό και απομονωμένο κελί του στο Μινσκ», δήλωσε ο Μπέριτ Ράις – Άντερσεν. «Δεν είστε μόνος. Είμαστε στο πλευρό σας».

«Η ειρήνη δεν θα έρθει με την κατάθεση των όπλων»

Η ειρήνη στην Ουκρανία δεν μπορεί να επιτευχθεί με την κατάθεση των όπλων απέναντι στην Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης Ουκρανή Ολεξάντρα Ματβιτσούκ παραλαμβάνοντας το βραβείο κατά την τελετή στο Όσλο.

«Ο λαός της Ουκρανίας θέλει την ειρήνη περισσότερο από οποιονδήποτε στον κόσμο», δήλωσε η επικεφαλής του Κέντρου για τις Πολιτικές Ελευθερίες.

«Όμως η ειρήνη για μία χώρα που δέχεται επίθεση δεν μπορεί να επιτευχθεί με την κατάθεση των όπλων. Δεν θα ήταν ειρήνη, αλλά κατοχή».

«Παρανοϊκός πόλεμος»

Ο βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης, ο Ρώσος πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Memorial Γιάν Ρατσίνσκι κατήγγειλε τον «παρανοϊκό και εγκληματικό πόλεμο» που διεξάγει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία παραλαμβάνοντας το βραβείο στο Όσλο.

Υπό την προεδρία του Πούτιν «η αντίσταση στην Ρωσία ισοδυναμεί με φασισμό», μία μετουσίωση που προσφέρει «την ιδεολογική δικαιολόγηση του παρανοϊκού και εγκληματικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Γιάν Ρατσίνσκι στην ομιλία του κατά την διάρκεια της τελετής επίδοσης των βραβείων Νόμπελ.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024