Ποιες παραστάσεις και δράσεις θα δούμε στην Πειραματική Σκηνή νέων δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου
Πολύμορφες δράσεις και εκδηλώσεις, συζητήσεις για την τέχνη, πρωτοποριακές παραστάσεις, θεατρικά αναλόγια περιλαμβάνει το καλλιτεχνικό πλάνο για την περίοδο 2022 -2023.
Με την παράσταση «Οι Προβοκάτορες» του Γιάννη Αποσκίτη «Όλη η αλήθεια για τα πραγματικά γεγονότα από το φανταστικό κράτος της Ωρυγίας», ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης Ορέστης Σταυρόπουλος και η ομάδα του κάνουν πρεμιέρα στις 8 Δεκεμβρίου στο θέατρο REX, στη Σκηνή «Κατίνα Παξινού».
Άνθρωποι που δεν μπορούν να εμπιστευθούν τα ίδια τους τα μάτια, πολίτες-καταναλωτές της επικαιρότητας, μια κοινωνία που παραπαίει ανάμεσα στο γελοίο και το εφιαλτικό, ένας κόσμος μετέωρος ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα. Οι Προβοκάτορες εκτυλίσσονται στις εγκαταστάσεις ενός στούντιο, στο γραφείο δύο κυβερνητικών υπαλλήλων και σε αμέτρητες οθόνες τηλεοράσεων, υπολογιστών και κινητών των πολιτών της Ωρυγίας, μιας φανταστικής χώρας που θυμίζει τον δικόμας κόσμο.
Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr και στο 210.7234567 (με χρήση πιστωτικής-χρεωστικής κάρτας)
Τα φώτα της πόλης
«Τα Φώτα της πόλης», ένα διαφορετικό μιούζικαλ βασισμένο στην ομώνυμη ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν παρουσιάζεται σε διασκευή και σκηνοθεσία Αμάλιας Μπένετ στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του Θεάτρου Rex από τις 30 Νοεμβρίου. Ένα έργο-καθρέφτη της τραχιάς μεσοπολεμικής εποχής που αποθεώνει το χιούμορ, τη γενναιοδωρία, την πίστη στην καλοσύνη, στο όνειρο, στον έρωτα.
Η ιστορία εξελίσσεται με φόντο το οικονομικό Κραχ της Αμερικής και ακολουθεί τον Τσάρλι Τσάπλιν, ως άνεργο περιπλανώμενο Σαρλό, που ερωτεύεται μια τυφλή ανθοπώλισσα και κάνει τα πάντα προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματα για την εγχείρηση που θα της χαρίσει την όραση. Σε έναν κόσμο που παραδίδεται ανεπιστρεπτί στην τυφλή ορμή του χρήματος, ο «μελαγχολικός κλόουν» του Τσάπλιν αντιστέκεται, στροβιλίζεται, μάχεται, επιβιώνει, ονειρεύεται, ερωτεύεται, προσφέρει.
Η πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Οικονόμου και τα τραγούδια που ερμηνεύονται ζωντανά επί σκηνής από καταξιωμένους μουσικούς και τραγουδιστές/-στριες φωτίζουν τη δράση και δίνουν τον τόνο σε μια παράσταση που υμνεί τον ηρωισμό των απλών ανθρώπων, αλλά και τη μεγαλοφυΐα του Τσάπλιν ως συγγραφέα, σκηνοθέτη, παραγωγού, συνθέτη και πρωταγωνιστή των ταινιών του.
«Ο άνθρωπος απ΄ το Παντόλσκ», του Ντμίτρι Ντανίλοφ. σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή
Ο Ντμίτρι Ντανίλοφ (1969), είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και ποιητής με αρκετά βραβεία στο βιογραφικό του. Έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο με τον Άνθρωπο απ’ το Παντόλσκ, που του εξασφάλισε το σημαντικότερο θεατρικό βραβείο της Ρωσίας, τη Χρυσή Μάσκα, το 2018.
Ο άνθρωπος απ’ το Παντόλσκ, μια ενοχλητική σάτιρα με καφκικές αναφορές, ασκεί κριτική στην κυρίαρχη κουλτούρα της εποχής μας, που επιβάλλει να αντλείς ευχαρίστηση απ’ ό,τι ζοφερό σε περιβάλλει, να έχεις απαραιτήτως θετική ενέργεια, να ζεις μια ζωή με νόημα. Την ίδια στιγμή το έργο χτυπάει ένα καμπανάκι κινδύνου για το πως οι μηχανισμοί καταστολής χρησιμοποιούν τους πλέον ευφάνταστους και εκλεπτυσμένους τρόπους για να οδηγήσουν τελικά τον πολίτη στην …αυτοκαταστολή.
Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 στις 20.00 Η ιστορία της Πειραματικής: Στη συζήτηση συμμετέχουν ο: Νίκος Περέλης (σκηνοθέτης, υπεύθυνος Πειραματικής Σκηνής 1996-2001), Στάθης Λιβαθινός (σκηνοθέτης, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, υπεύθυνος Πειραματικής Σκηνής 2001-2007), Ανέστης Αζάς (σκηνοθέτης, δραματουργός, υπεύθυνος Πειραματικής Σκηνής 2015-2019) & Πρόδρομος Τσινικόρης (σκηνοθέτης, δραματουργός, ηθοποιός, υπεύθυνος Πειραματικής Σκηνής 2015-2019)
Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023 στις 20.00 Το φως κι ο χώρος στη θεατρική σκηνή: Συζήτηση με την Ελευθερία Ντεκώ (σχεδιάστρια φωτισμού) και την Εύα Μανιδάκη (σκηνογράφος-αρχιτέκτων)
Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 στις 20.00 Χαμένοι με αυτοπεποίθηση: Ευριπίδης Λασκαρίδης (δημιουργός-performer), Αλέξανδρος Μιστριώτης (multimedia-καλλιτέχνης, δραματουργός)
Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 στις 20.00 Ο ήχος στο θέατρο: Δημήτρης Καμαρωτός (συνθέτης), Κώστας Μπώκος (ηχολήπτης)
Τετάρτη 3 Μαΐου 2023 στις 20.00 Το μεταδραματικό θέατρο: Ελένη Βαροπούλου (θεατρολόγος, κριτικός θεάτρου), Γιώργος Βέλτσος (ποιητής), Αλέξανδρος Ευκλείδης (σκηνοθέτης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), Μιχαήλ Μαρμαρινός (σκηνοθέτης, γενικός καλλιτεχνικός διευθυντής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2023 ELEVSIS, επίκουρος καθηγητής του Α.Π.Θ)
Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 στις 20.00 Συνάντηση έκπληξη: ένα τραπέζι-συμπόσιο με απρόσμενους προσκεκλημένους για το κλείσιμο της χειμερινής θεατρικής περιόδου 2023-24.
Θεατρικά αναλόγια: Νέες συγγραφικές φωνές
Η Πειραματική Σκηνή συστήνει στο κοινό της πόλης πέντε από τις πιο φρέσκιες και ενδιαφέρουσες συγγραφικές πένες του σήμερα με μια σειρά θεατρικών αναλογίων. Το Εθνικό Θέατρο, προσπαθώντας να προσφέρει ζωτικό χώρο σε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις πολλές, αξιόλογες προτάσεις που μελετά, επιχειρεί με τη δράση αυτή να τονώσει την παραγωγή νεοελληνικών έργων και να ισχυροποιήσει τη φωνή των νέων δημιουργών.
Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 στις 20.00 Τα μακρινά φώτα χορεύουν για μας του Μιχάλη Μαλανδράκη, σε σκηνοθεσία Ειρήνης Λαμπρινοπούλου Το χτύπημα των φτερών του Σίμου Ρηνιώτη, σε σκηνοθεσία Σοφίας Αντωνίου Δεν έχει όνομα. Δεν είναι τίτλος της Τέρψης Κονταργύρη, σε σκηνοθεσία της συγγραφέως
Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 στις 20.00 Η συναρπαστική εξέγερση του Χούλιο Τόγκα του Suyako [Βασίλης Μαγουλιώτης], σε σκηνοθεσία του συγγραφέα To απαγορευτικό της Κατερίνας Μαυρογεώργη, σε σκηνοθεσία της συγγραφέως
Αυτοσχεδιαστική εμπειρία: EntropiaProject
Πέντε μουσικοί κι ένας φωτιστής ανεβαίνουν σε μια σκηνή με μια κονσόλα και πολλά μουσικά όργανα, χωρίς καμία πρόβα και χωρίς καμία συγκεκριμένη επιδίωξη. Συνδιαλέγονται αυτοσχεδιάζοντας, ενώ από ένα σημείο και μετά, θα καλέσουν και τους θεατές να συμμετάσχουν. Μια παράσταση χωρίς καμία πρώτη ύλη, μία κοινή βιωματική εμπειρία. Αναπολώντας την απελευθέρωση του παιδικού παιχνιδιού, που δεν αποσκοπεί σε κανένα τελικό αποτέλεσμα προς κρίση ή σύγκριση, προσκαλούμε το κοινό για να παίξουμε όλοι μαζί και να θυμηθούμε ότι η ελευθερία και η χαρά της αφιλτράριστης δημιουργίας φωλιάζουν πάντα μέσα μας.
Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 στις 20.00 Σύλληψη: Δημοσθένης Λιβιτσάνος Στους ήχους: Δημοσθένης Κωστόπουλος, Δημοσθένης Λιβιτσάνος, Μιχάλης Μάζης, Λαέρτης Μαλκότσης, Κώστας Πετρόπουλος Στο φως: Σάκης Μπιρμπίλης