Ελεύθερη η δασκάλα της ελληνικής γλώσσας στο Ντόνετσκ
Η είδηση έγινε γνωστή από πηγές της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας.
Ελεύθερη αφέθηκε σήμερα η δασκάλα της ελληνικής γλώσσας που είχε συλληφθεί για «φιλοουκρανική» στάση στο χωριό Ουρζούφ της κατεχόμενης από τους Ρώσους περιφέρειας Ντονέτσκ.
Η είδηση έγινε γνωστή από πηγές της Ομοσπονδίας των Ελλήνων της Ουκρανίας.
Η Έλενα Ταμπάχοβα, όπως είχε καταγγελθεί από συγγενικά και φιλικά της πρόσωπα αλλά και την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας, Αλεξάνδρα Προτσένκο είχε συλληφθεί και μεταφερθεί σε άγνωστο σημείο όταν εκφράστηκε δημόσια εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Με βάση τις αναφορές, την Έλενα Ταμπάχοβα συνέλαβαν άγνωστοι και την οδήγησαν αρχικά στο αστυνομικό τμήμα του Μάνγκους (ελληνικό κεφαλοχώρι της περιοχής), όπου εδρεύει αστυνομία. Από εκεί τη μετέφεραν προς άγνωστη κατεύθυνση. «Πριν από την κατάληψη του Ουρζούφ, η Έλενα συμμετείχε ενεργά στη ζωή τοπικής ελληνικής κοινότητας. Ήταν αγαπητή μεταξύ των συγχωριανών, ενώ και στο σχολείο τα παιδιά την αγαπούσαν πολύ», ανέφερε η Αλεξάνδρα Προτσένκο.
Μητέρα δίχρονου παιδιού
«Η Έλενα ήταν ερωτευμένη με τις παραδόσεις και τα έθιμά μας. Οι Έλληνες της Ουκρανίας κάνουμε έκκληση σε όλες τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όλες τις γυναικείες οργανώσεις και την ελληνική κοινωνία για κοινοποίηση του θέματος και τυχόν νέες πληροφορίες για την τύχη της νεαρής δασκάλας, που άφησε πίσω το παιδί της. Όσο περισσότερες οργανώσεις θα το κοινοποιήσουν, τόσο πιο γρήγορα θα είναι δυνατό να σωθεί μια γυναίκα που την περιμένει στο σπίτι ένα παιδί δύο ετών», είπε η κ. Προτσένκο.
Ο διακεκριμένος συγγραφέας της Ουκρανίας, ελληνικής καταγωγής, Ιβάν Αβράμοβ, με γραπτό μήνυμά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε εκφράσει την ανησυχία του για την τύχη της δασκάλας.
«Δεν ξέρω πια τρομερή απειλή θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευαίσθητη νεαρή γυναίκα, δασκάλα της ελληνικής γλώσσας και μητέρα μιας δίχρονης κόρης, για τους Ρώσους εισβολείς, οι οποίοι τη συνέλαβαν και την πέταξαν στα μπουντρούμια της φυλακής, μόνο και μόνο επειδή παρέμεινε πιστή στην πατρίδα της, την Ουκρανία. Ελπίζω ότι πολύ σύντομα, το λυκόφως της φυλακής, το κρύο του κελιού, ο μουχλιασμένος αέρας του μπουντρουμιού θα αντικατασταθούν από το φως του ήλιου της ελευθερίας, αλλά και την ελευθερία του Ουρζούφ, τις μυρωδιές της στέπας και της θάλασσας!», είχε τονίσει ο Ιβάν Αβράμοβ.
- Ελ Σαλβαδόρ: Στρατιωτικοί θα δικαστούν για τη διαβόητη σφαγή 986 πολιτών στο Ελ Μοσότε
- Το Μπανγκλαντές υπέγραψε επιστολή προθέσεων για την απόκτηση Eurofighter από την Ιταλία
- Εκτέλεση θανατοποινίτη στη Φλόριντα – Είχε κριθεί ένοχος για τον φόνο μητέρας
- Τενερίφη: Ακόμα 4 τουρίστες νεκροί στην Ισπανία εξαιτίας γιγάντιων κυμάτων
- Σουδάν: Συνετρίβη μεταγωγικό αεροσκάφος – Δεν υπάρχουν επιζώντες
- Η αστυνομία στο Βερολίνο, μπορεί να μπει σε σπίτια και να εγκαθιστά κατασκοπευτικό λογισμικό
- Υεμένη: Ο Γκουτέρες καταδικάζει την παραπομπή υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη από τους Χούθι
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)





















![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)












































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442