Εγκαινιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας η περιοδική έκθεση της Κόρης της Θήρας
Τα εγκαίνια στο υπό ανακαίνιση μουσείο πραγματοποιήθηκαν παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Η Κόρη της Θήρας, άγαλμα του 7ου αιώνα π.Χ., ήρθε στο φως, τον Νοέμβριο 2000, κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφικής έρευνας στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Θήρας, στη νοτιοανατολική Σελλάδα, από τον Θηραίο αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα.
Η υπερφυσικού μεγέθους αρχαϊκή κόρη από λευκό ναξιώτικο μάρμαρο, ύψους 2,48μ. με τον σύμφυτο γόμφο ένθεσης στην βάση του, είναι σχεδόν ακέραιη.
Το γλυπτό, από το οποίο λείπει μόνο η άκρη της μύτης και ο βραχίονας του λυγισμένου δεξιού χεριού, που ακουμπά στο στήθος, αποτελεί ένα από τα λιγοστά έργα της μεγάλης, σε λίθο, περίοπτης πρώιμης ελληνικής πλαστικής που διασώθηκαν μέχρι τις μέρες μας.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενη από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, επισκέφθηκε επίσης το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, όπου ξεναγήθηκε στα εκθέματα του μουσείου και στις τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου από τον προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρη Αθανασούλης.
Διαβάστε επίσης: Πειραιάς Artport ΙΙ: Θέατρο, μουσική, χορός, κινηματογράφος, εκθέσεις, δράσεις στο ΔΘΠ

Ο χαιρετισμός της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη
«Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την αγάπη της στις Κυκλάδες και στον Πολιτισμό παρέτεινε την παραμονή της και είναι μαζί μας σε αυτή την πολύ σημαντική μέρα, καθώς αυτό το μοναδικό εύρημα, επί 22 χρόνια, έμενε στις αποθήκες. Παρά το γεγονός ότι το μουσείο είναι υπό ανακαίνιση, ήρθε η στιγμή να αποδοθεί, κυρίως στους πολίτες της Θήρας και φυσικά στους επισκέπτες της.

Τον Ιούλιο του 2020 ήρθαμε εδώ με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος υποσχέθηκε ότι την επόμενη χρονιά θα ήταν εκτεθειμένες οι τοιχογραφίες στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, οι οποίες ήταν και αυτές «φυλακισμένες» στις αποθήκες.
Κάναμε αυτό που είπαμε. Πέρυσι αποδόθηκαν οι τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου. Είπαμε τότε ότι το αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο έπρεπε να ακολουθήσει σύγχρονες μουσειακές προδιαγραφές, θα ανακαινιστεί πλήρως. Βρήκαμε την αμέριστη συμπαράσταση του Δημάρχου και του Δήμου, ο οποίος μέσω Προγραμματικής Σύμβασης χρηματοδοτεί το έργο της αποκατάστασης του μουσείου.»
Η Σαντορίνη το 2023 θα έχει δύο αποκατεστημένα μουσεία
Μαζί με το Ακρωτήρι και με μία σειρά άλλων παρεμβάσεων που γίνονται στο νησί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, η Σαντορίνη εγγράφεται πλέον ως ένας πολύ δυνατός πολιτιστικός προορισμός της Μεσογείου.
- Νέα Υόρκη: Αστυνομικός έσωσε μωρό που πνιγόταν στην άκρη αυτοκινητόδρομου
- Φως στο Τούνελ: Στα άδυτα τριών σκοτεινών υποθέσεων
- Ιταλία: Οπαδός… έστειλε γυναίκα διαιτητή να «πλύνει τα πιάτα» και οι υπόλοιποι τον έκραξαν (vid)
- Ερέβους επίκληση: για τη νέα ποιητική συλλογή του Διονυσίου Καλιντέρη
- Ιταλία: Φυγάς παρίστανε το άγαλμα σε χριστουγεννιάτικη φάτνη – Τον εντόπισε ο δήμαρχος
- Στις 16 Δεκεμβρίου η παρουσίαση της «Ιθάκης» στην Πάτρα με ομιλία Τσίπρα
- Η οργή των «γαλάζιων» βουλευτών επισφραγίζει μια παρατεταμένη εσωκομματική κρίση – «Μάλωμα» από Μαξίμου στους αντιδρώντες
- ΚΚΕ για εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup: Ενορχηστρώνει και συντονίζει την άγρια αντιλαϊκή επίθεση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 12.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jake-kokot-PbDLAy38QZM-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442