Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι διδάσκεται στα ρωσικά σχολεία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι διδάσκεται στα ρωσικά σχολεία

Με βίντεο οι δάσκαλοι εξηγούν ότι οι Ρώσοι πρέπει «να υπερασπιστούν την Πατρίδα σε μια επικίνδυνη στιγμή»

Ο Βλαντιμίρ Λένιν καυχήθηκε κάποτε: «Δώστε μου τέσσερα χρόνια να διδάξω τα παιδιά και ο σπόρος που έσπειρα δεν θα ξεριζωθεί ποτέ». Το Κρεμλίνο του Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται αποφασισμένο να μιμηθεί τον ιδρυτή της Σοβιετικής Ένωσης.

Νωρίτερα, φέτος, η Μαρία Ζαχάροβα εξέδωσε οδηγίες προς…ναυτιλομένους: «Είστε στην πρώτη γραμμή του πολέμου της πληροφορίας», ανέφερε σε συγκέντρωση καθηγητών ιστορίας και κοινωνικών επιστημών.

Διαβάστε επίσης: Η «κομπίνα» των Ουκρανών για να ξεγελάσουν τους Ρώσους – Πώς τους αναγκάζουν να σπαταλούν πυρομαχικά

Σύμφωνα με το Politico, μετά την εισβολή, κυκλοφόρησε μια εξαιρετικά διαστρεβλωμένη εκδοχή της ιστορίας της Ουκρανίας, όπως περιγράφεται. Σε φυλλάδιο 5.000 λέξεων με τίτλο  «Σχετικά με την ιστορική ενότητα Ρώσων και Ουκρανών», όπου η ύπαρξη της Ουκρανίας ως ανεξάρτητου έθνους, απλώς δεν υφίσταται.

Η στρατολόγηση των δασκάλων της χώρας στην προσπάθεια να διδάξουν την εκδοχή της ιστορίας του Πούτιν – και για να  εντείνουν τον έλεγχο του Κρεμλίνου στα σχολεία  ήταν άμεση.

Οι λάθος απαντήσεις…και η συγγνώμη

Μερικοί γονείς φοβούνται ότι τα ερωτηματολόγια που πρέπει να συμπληρώσουν τα παιδιά τους, με ερωτήσεις όπως: «Υποστηρίζετε την απόφαση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας να διεξάγει ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία;» θα χρησιμοποιηθεί εναντίον τους  αν δεν δοθούν οι «σωστές» απαντήσεις.

«Ανησυχώ τι μπορεί να πει το παιδί μου στην τάξη για τις απόψεις μας και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας» λέει μια μητέρα.

Τον Μάιο, μια έφηβη στο Νταγκεστάν μίλησε κατά του πολέμου στην Ουκρανία και το βίντεο έγινε viral. Μετά απή την κατάλληλη νουθεσία το κορίτσι, ανηρτησε  βίντεο αποκήρυξης, λέγοντας: «Ανησυχούσα για τις εξετάσεις και, με φόντο όλα αυτά, τσακώθηκα με τη μητέρα μου. Παραδέχομαι το λάθος μου και ζητώ συγγνώμη που κατέστρεψα τις διακοπές όλων».

Η μητέρα της, επίσης, ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας: «Παρέβλεψα κάτι σημαντικό στην ανατροφή της κόρης μου». Ένα μήνα αργότερα, το υπουργείο Παιδείας της Ρωσίας ανακοίνωσε σχέδιο για εκπαίδευση των γονέων των μαθητών.

Διαβάστε επίσης: Το ελληνικό μοντέλο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης – Οι προτάσεις της Αθήνας

Τι είναι η «χώρα μου»

Το πρόγραμμα σπουδών με τίτλο «Η χώρα μου» προσφέρει μια άκρως επιλεκτική ιστορική αφήγηση – που αγνοεί για παράδειγμα το Holodomor, τον λιμό που φέρεται να προκάλεσε  η Σοβιετική στην Ουκρανία το 1930, και έστειλε εκατομμύρια Ουκρανούς στον θάνατο.

Το κείμενο ξεκινά ως εξής:: «Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι δύο μέρη ενός ενιαίου, ιστορικού, πνευματικού και πολιτιστικού χώρου».

Μέσα από ένα χρονολόγιο οκτώ σταδίων, το πρόγραμμα σπουδών ξεκινά με το Βάπτισμα της Ρωσίας — το μαζικό βάπτισμα που διέταξε ο Μέγας Βλαντιμίρ το 988 της Ρωσίας του Κιέβου, μια μεσαιωνική πολιτική ομοσπονδία που εκτεινόταν στη σύγχρονη Λευκορωσία, την Ουκρανία και σε τμήμα της Ρωσίας — και ολοκληρώνεται με την αναγνώριση από τη Ρωσία των «ανεξάρτητων δημοκρατιών» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ φέτος.

Επίσης, αναφέρεται ότι η ΕΣΣΔ βοήθησε στην ανάπτυξη της Ουκρανίας. υπογραμμίζεται ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος κατά της ναζιστικής Γερμανίας, το ΝΑΤΟ απεικονίζεται ως απειλή για τη Ρωσία, με τη διεύρυνσή του να πιέζει τον Πούτιν ενώ αποκαλείται πραξικόπημα η αιματηρή εξέγερση στην Μαϊντάν που ανέτρεψε τον  αυταρχικό και φιλορωσο Ουκρανό ηγέτη  Γιανουκόβιτς : «Οι ριζοσπάστες, με την ισχυρή υποστήριξη της Δύσης, κατέλαβαν την εξουσία το 2014, έσπειραν τον τρόμο εναντίον εκείνων που αντιτάχθηκαν σε αντισυνταγματικές ενέργειες. Οι πόλεις της Ουκρανίας σαρώθηκαν από ένα κύμα πογκρόμ και βίας,  και ατιμώρητες δολοφονίες».

Ρώσοι καλλιτέχνες και άνθρωποι του πολιτισμού έχουν στρατολογηθεί για να βοηθήσουν. Ο Νικίτα Μιχάλκοφ, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης του «Burnt by the Sun» και ένθερμος υποστηρικτής του Πούτιν που την περασμένη εβδομάδα ζήτησε την εξάλειψη της ουκρανικής γλώσσας, γύρισε μια άκρως αμφιλεγόμενη ταινία 48 λεπτών για Ρώσους μαθητές σχετικά με την «προέλευση του φασισμού».

Από τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα, εισήχθη και μια νέα σειρά μαθημάτων. Με το όνομα «Συνομιλίες για το σημαντικό», οι μαθητές θα διδαχθούν για τον πατριωτισμό και οι δάσκαλοι καλούνται  να μιλήσουν για το πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι «ένα παράδειγμα αληθινής αγάπης για τη χώρα και τον ρωσικό λαό».

Διαβάστε επίσης: Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: Ο γιος αγροτών που πήρε το τιμόνι της ΕΣΣΔ 

 «Η ευτυχία της πατρίδας πιο πολύτιμη από τη ζωή»

Τα μαθήματα είναι προσαρμοσμένα για κάθε ηλικιακή ομάδα: Όσοι διδάσκουν τις δύο νεότερες τάξεις αναφέρονται στην αγάπη για τη φύση ως «μια εκδήλωση αγάπης για την Πατρίδα», ενώ τα εξουσιοδοτημένα μαθήματα για άλλες τάξεις θα βασίζονται σε συνθήματα όπως «Δεν είναι τρομακτικό να πεθάνεις για τη Ρωσία», «Η ευτυχία της πατρίδας είναι πιο πολύτιμη από τη ζωή» και «Αγαπήστε τη μητέρα πατρίδα – υπηρετήστε την πατρίδα».

Με βίντεο οι δάσκαλοι εξηγούν ότι οι Ρώσοι πρέπει «να υπερασπιστούν την Πατρίδα σε μια επικίνδυνη στιγμή», ενώ τονίζεται πως η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» προστατεύει τους ανθρώπους στο Ντονμπάς της Ουκρανίας από φασίστες και εμποδίζει ένα ύπουλο ΝΑΤΟ να αναπτύξει βάσεις στο Ουκρανία.

Όπως συμβαίνει συχνά με τις αυταρχικές κυβερνήσεις, ο φόβος κατασκευάζεται τώρα και οπλίζεται στις τάξεις της Ρωσίας. Ο Λένιν θα ήταν, πράγματι, περήφανος.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024