Σλοβακία: Τσεχία και Πολωνία αναλαμβάνουν την εναέρια επιτήρηση της χώρας
Η Σλοβακία έχει ήδη στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία
Η Σλοβακία υπέγραψε μια συμφωνία με βάση την οποία οι γείτονές της και σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ, η Τσεχία και η Πολωνία, θα επιτηρούν τον εναέριο χώρο της, καθώς η Μπρατισλάβα αποσύρει τα σοβιετικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 που διαθέτει, πιθανότατα για να τα στείλει στην Ουκρανία.
Η Σλοβακία έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να στείλει τα έντεκα αεροσκάφη στην Ουκρανία, οι ένοπλες δυνάμεις της οποίας βασίζονται σε εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής και έχουν κάνει έκκληση στις χώρες του ΝΑΤΟ για βοήθεια απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις.
Τα ανταλλάγματα
Ο υπουργός Άμυνας Γιαροσλάβ Ναντ, είπε σε δημοσιογράφους σήμερα ότι η Μπρατισλάβα είναι πρόθυμη να στείλει τα αεροσκάφη στην Ουκρανία, όμως ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. «Υπάρχει πολιτική βούληση και είναι λογικό να βοηθήσουμε εκείνους που χρειάζονται βοήθεια. Αυτή η πιθανότητα είναι στο τραπέζι και μόλις υπάρξει συμφωνία θα σας ενημερώσουμε», είπε.
Η κυβέρνηση της Σλοβακίας έχει ήδη δωρίσει στην Ουκρανία ένα αντιαεροπορικό σύστημα S-300, στρατιωτικά ελικόπτερα, εκτοξευτήρες ρουκετών και άλλα όπλα.
Ο Ναντ, που εκτιμά ότι η αξία των MiG ανέρχεται στα περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, έχει δηλώσει ότι η Σλοβακία θα επιδιώξει να λάβει κάποια οικονομικά ή υλικά ανταλλάγματα για τις δωρεές αυτές, ώστε να εκσυγχρονίσει τον στρατό της.
Με βάση τη σημερινή συμφωνία, η Τσεχία και η Πολωνία θα επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Σλοβακίας από τον Σεπτέμβριο και μέχρι να παραλάβει η χώρα 14 καινούρια, αμερικανικά F-16. Η σύμβαση για την αγορά των μαχητικών αυτών υπογράφηκε το 2018 και αναμένεται να παραδοθούν το 2024.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Χιλή: Ανακοίνωσε ότι θα κλιμακώσει τις απελάσεις μεταναστών – Πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση
- Ο Τραμπ ελπίζει ότι η Χεζμπολάχ θα τηρήσει την εκεχειρία που ήδη «παραβιάζει» το Ισραήλ
- Αϊτή: Ο μισός πληθυσμός και πλέον αντιμετωπίζει οξεία διατροφική ανασφάλεια
- Δικαστής επικρίνει τον Τραμπ για τη «θρασύτατη» προσπάθειά του να συνεχίσει την κατασκευή της αίθουσας χορού
- Γαλλία: Τα Στενά του Ορμούζ πρέπει να ανοίξουν ξανά, αλλά «όχι με οποιοδήποτε τίμημα»
- Λίβανος: Ο Γκουτέρες καλεί «όλα τα μέρη» να τηρήσουν «πλήρως» την κατάπαυση του πυρός
- Τραμπ: Ο πάπας Λέων είναι ελεύθερος να λέει ό,τι θέλει, αλλά έχει αδυναμίες στην εξωτερική πολιτική
- Το Ιράν χαιρετίζει τη συμφωνία του Λιβάνου με το Ισραήλ – «Εντάσσεται» στην εκεχειρία με τις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/theodor-vasile-QgV8nrpQjQ8-unsplash-1-315x220.jpg)

































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442