Εκλογές: Στο μικροσκόπιο οι μονοεδρικές
Τι δείχνει το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κεφαλονιά
Η προτροπή του πρωθυπουργού σε δημοσιογράφους στη δεξίωση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, να φύγουν «άνετα» για διακοπές γιατί «ούτε εκλογές θα γίνουν ούτε ανασχηματισμός», ξεκίνησε με μία ακόμη είδηση για τις προθέσεις του, η οποία όμως πέρασε στα ψιλά.
«Εμείς», τους είπε, «θα συνεχίσουμε τις περιοδείες μας. Θα φανεί ποιος έχει την καλύτερη πολιτική φυσική κατάσταση». Αυτή την πολιτική φυσική κατάσταση – σε αντιπαραβολή με εκείνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης – θέλησε να αναδείξει από την Κεφαλονιά. Οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη, λοιπόν, θα συνεχιστούν με στόχο μέσα απ΄ αυτές όχι μόνο να επικοινωνείται το κυβερνητικό έργο στους ψηφοφόρους, αλλά και να παρουσιάζονται όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση ενόψει του δύσκολου ενεργειακά χειμώνα που έρχεται, ώστε τελικά να προκαλείται μια σύγκριση των πεπραγμένων της μ΄ αυτά της πρώτη φορά Αριστεράς.
Διαβάστε επίσης – Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη ΔΕΘ με διπλό στόχο
Ετσι, κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Κεφαλονιάς, επανέλαβε τη δέσμευσή του για εξάντληση των δημοσιονομικών περιθωρίων προκειμένου να στηριχθούν οι πολίτες τους επόμενους μήνες.
«Η οικονομία στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, «αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της εξαιρετικής τουριστικής κίνησης αλλά και των σημαντικών επενδύσεων που γίνονται στη χώρα μας. Μην έχουμε καμία αμφιβολία όμως ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι δημιουργούν μεγάλο βαθμό ανασφάλειας στην παγκόσμια οικονομία. Το κόστος ζωής, ο πληθωρισμός είναι φαινόμενα τα οποία είναι παγκόσμια, χτυπούν και την ελληνική οικονομία, ροκανίζουν και το ελληνικό διαθέσιμο εισόδημα. Γι΄ αυτό και η κυβέρνηση, διά του κρατικού προϋπολογισμού, θα εξακολουθεί να εξαντλεί τα δημοσιονομικά περιθώρια, προκειμένου να στηρίξει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν αυτή την «εισβολή» του εισαγόμενου πληθωρισμού».
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο νησί του Ιονίου – συνοδεία των Μίνας Γκάγκα, Στέλιου Πέτσα, Δόμνας Μιχαηλίδου, Γιώργου Καραγιάννη και Χρήστου Τριαντόπουλου – έγινε και για να σχηματίσει, όπως λένε συνεργάτες του, προσωπική άποψη για την πορεία των έργων που υλοποιούνται εκεί. Αυτός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι κι ένας από τους βασικούς λόγους των συνεχών περιοδειών του ανά την επικράτεια.
Περιοδείες
Από το κυβερνών κόμμα, πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που διάβασαν στην επιλογή της Κεφαλονιάς, μόλις ένα δεκαήμερο μετά την περιοδεία στη Θεσπρωτία, την έμφαση που επιθυμεί να δώσει το Μέγαρο Μαξίμου στις μονοεδρικές περιφέρειες. Οι πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν τον πρωθυπουργό να επισκέπτεται όλες τις μονοεδρικές της χώρας μέχρι να τελειώσει το φθινόπωρο.
Στις εκλογές του 2019 η ΝΔ κατόρθωσε να βάψει γαλάζιες και τις επτά εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν έναν βουλευτή, οπότε η ανάγκη να επαναληφθεί η συγκεκριμένη επιτυχία θεωρείται περίπου αυτονόητη στους νεοδημοκρατικούς κόλπους για λόγους εκλογικού γοήτρου – στις επόμενες κάλπες, βέβαια, ίσως οι μονοεδρικές αυξηθούν κατά τέσσερις εξαιτίας της μείωσης του πληθυσμού.
Μετά τις ολιγοήμερες διακοπές του Δεκαπενταύγουστου προγραμματίζονται οι επόμενες εξορμήσεις του πρωθυπουργού. Η πρώτη θα είναι πιθανότατα στη Λέσβο, ενώ εξετάζεται και μία στο Ρέθυμνο. Η δε παρουσία του στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου ενδέχεται να συνδυαστεί με μια περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα.
Εκείνοι που κρατούν στατιστικά στο στενό του επιτελείο υπολογίζουν ότι ο Μητσοτάκης κάνει κατά μέσο όρο μία περιοδεία την εβδομάδα. Οπως όλα δείχνουν, με τέτοιους ρυθμούς αναμένεται να πορευθεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της τελευταίας – άρα και προεκλογικής – χρονιάς της κυβερνητικής θητείας για να στέλνει το μήνυμα πως είναι πολιτικά φιτ.
- Τραμπ: Το σχέδιο για ένα νέο μπλοκ ισχύος με 5 μέλη
- Καμπότζη και Ταϊλάνδη συνεχίζουν τις εχθροπραξίες παρότι ο Τραμπ ανακοινώνει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
- Ρουμανία: Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στο δικαστικό σύστημα – Αποκαλύψεις για πιέσεις από υψηλά κλιμάκια
- Ουκρανία: Ο Τραμπ «στέλνει τον Γουίτκοφ στο Βερολίνο» για συνομιλίες με τον Ζελένσκι και ευρωπαίους ηγέτες
- ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Αποστρατεύτηκε ο ναύαρχος που έδωσε εντολή για χτύπημα σε επιζώντες
- Βόρεια Κορέα: Το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία έπλεξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)











































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)












Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442