Λέκκας – Τα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών έχουν υπερβεί τον σχεδιασμό της χιλιετίας
Σχολιάζοντας τις καταστροφές από την κακοκαιρία «Διομήδης», ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, μίλησε για την ανάγκη επανασχεδιασμού των αντιπλημμυρικών έργων που αυτήν τη στιγμή αυξάνουν τους κινδύνους αντί να τους μειώνουν
Η κακοκαιρία «Διομήδης» σαρώνει τη χώρα και για ακόμα μία φορά έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε πολλά σημεία στην Ελλάδα. Μιλώντας για το θέμα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας αναφέρθηκε στην ανάγκη επανασχεδιασμού των υποδομών με βάση τα νέα δεδομένα. Όπως σημείωσε τα φαινόμενα τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα έντονα, και «πλήττουν περιοχές που δεν το περιμέναμε».
Άκυρος ο σχεδιασμός χιλιετίας
«Το 2017 είχαμε τα πλημμυρικά σχέδια στη Θεσσαλία με βάσει την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχαμε τις εκτάσεις που μπορούν να πλημμυρίσουν σε επίπεδο χιλιετίας και είχαμε και την οριοθέτηση αυτών των εκτάσεων. Στον «Ιανό» το πλημμυρικό φαινόμενο κατέλαβε τις τριπλάσιες εκτάσεις. Τα φαινόμενα υπερέβησαν τον σχεδιασμό της χιλιετίας. Κάθε πρόγνωση πρέπει να τεθεί κάτω από τα νέα δεδομένα που αποκτούν μια επιταχυνόμενη διαδικασία. Το κυριότερο είναι ότι εκδηλώνονται σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαμε κάτι».
Ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «Έχουμε να κάνουμε με πολλαπλούς κινδύνους με μεγάλη ένταση σε περιοχές που δεν το περιμέναμε. Όλα αυτά συνθέτουν ένα περιβάλλον που ουσιαστικά καθορίζει ένα νέο σχεδιασμό σε επίπεδο κατασκευής τεχνικών έργων, υποδομών και κατοικιών».
Όχι μεγάλες παρεμβάσεις για αντιπλημμυρικά
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, πρέπει πια να αναλύονται οι πιθανοί κίνδυνοι που υπάρχουν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια εργασιών.
«Τα έργα που σχεδιάζουμε, ακόμα και τα αντιπλημμυρικά που θεωρούμε ότι μειώνουν τους κινδύνους, στην ουσία αυξάνουν τους κινδύνους. Πρέπει να σκεφτούμε ξανά τον σχεδιασμό των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων. Έναν σχεδιασμό που απαιτεί φιλικότερες προσεγγίσεις προς το περιβάλλον και τη φύση. Όχι μεγάλες παρεμβάσεις γιατί όλα αυτά ξεπερνιούνται από τα γεγονότα».
- Συνταγή: Stroganoff με μανιτάρια
- Επίδειξη ισχύως στην Κίνα: Βομβαρδιστικά των ΗΠΑ ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα πέταξαν πάνω από τη θάλασσα της Ιαπωνίας
- Φρίκη στη Μιανμάρ: 31 νεκροί σε βομβαρδισμό της χούντας εναντίον νοσοκομείου
- Hair trends: Τα 5 must χτενίσματα του χειμώνα
- Καιρός: Γενικά αίθριος σε όλη τη χώρα με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας
- Ποια είναι τα μπαζωμένα ρέματα που πλημμυρίζουν την Αθήνα
- Margo’s Got Money Troubles: Η πρεμιέρα της σειράς με τις Μισέλ Φάιφερ, Ελ Φάνινγκ και Νικόλ Κίντμαν
- Πάρ’ το αλλιώς: Έξι τρόποι για να βάλεις τη σχέση από το τέλμα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 11.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/colton-sturgeon-6FQuEH9mcNk-unsplash-315x220.jpg)





















![Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/image-1-315x220.jpg)
![Αγρότες: Ένταση στη Θεσσαλονίκη – Αστυνομικοί πήγαν να ταυτοποιήσουν παραγωγό την ώρα που όργωνε, στο νοσοκομείο αγρότης [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/AC4A5648-1-315x220.jpg)
![Αγρότες: Δικαστικός κλητήρας πήγε σε μπλόκο και επέδωσε σε αγρότη αγωγή για χρέη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotis-1-315x220.jpg)
















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442