ΕΕ – Η διαδικασία κυρώσεων κατά της Τουρκίας είναι συνέπεια της άρνησής της να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβαλά
Ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι «αυτή η υπόθεση αποτελεί την επιτομή της κρίσιμης κατάστασης των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου στην Τουρκία».
Η έναρξη «διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Τουρκίας είναι λογική συνέπεια της άρνησής της να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβάλα, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους ο μόνιμος εισηγητής του ΕΚ για την Τουρκία, ο Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, και ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας, ο Σεργκέι Λαγκοντίνσκι.
«Λυπούμαστε πραγματικά που αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη. Η απόφαση θα μπορούσε να είχε αποτραπεί, εάν η Τουρκία –ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης– είχε εκπληρώσει τις ευθύνες της και είχε συμμορφωθεί προς τις διεθνείς της δεσμεύσεις. Όσο λυπηρές κι αν είναι αυτές οι εξελίξεις, είναι αποκλειστική ευθύνη των τουρκικών αρχών», τονίζουν τα δύο μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Επισημαίνουν ακόμη ότι «αυτή η υπόθεση αποτελεί την επιτομή της κρίσιμης κατάστασης των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου στην Τουρκία. Δεν είναι ούτε προς το συμφέρον της ΕΕ ούτε προς το συμφέρον της Τουρκίας η διαδικασία επί παραβάσει να καταλήξει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Αυτό θα είχε επίσης αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας».
«Εναπόκειται πλέον στα τουρκικά δικαστήρια και στις αρχές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν πολιτική βούληση, τηρώντας τις διεθνείς δεσμεύσεις (της χώρας), τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτραπεί η εμβάθυνση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της ανανέωσης της τελωνειακής ένωσης. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου αποτελούν προϋποθέσεις για μια τέτοια συνεργασία» καταλήγει η δήλωση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- WhatsApp: Ανακοίνωσε πρόσβαση στο ιστορικό ομαδικών μηνυμάτων
- Δασμοί Τραμπ: Νέος γύρος αντιδράσεων από εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ
- Νέα Καληδονία: 55χρονος σέρφερ έχασε τη ζωή του μετά από επίθεση καρχαρία
- Βιγιαρεάλ – Βαλένθια 2-1: To «κίτρινο υποβρύχιο» πήρε το τοπικό ντέρμπι
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 23.02.2026]
- Αμφίκλεια: Κοντοσούβλι για ρεκόρ Γκίνες μήκους 130 μέτρων με 800 κιλά κρέας
- Ρόμα-Κρεμονέζε 3-0: Έπιασε τη Νάπολι στην 3η θέση με οδηγό τον Κριστάντε
- Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/karnavali_patra_2026_lixi-1200x700-146x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 23.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/franz-nawrath-0vk_5JmDDZw-unsplash-315x220.jpg)







































![Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/karnavali_patra_2026_lixi-1200x700-315x220.jpg)































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442