Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή – Η Μαδαγασκάρη προσεύχεται για βροχή εν μέσω λιμού

Κλιματική αλλαγή – Η Μαδαγασκάρη προσεύχεται για βροχή εν μέσω λιμού

Η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει τα μοτίβα των βροχών στο νησί του Ινδικού.

Υπάρχουν μέρες που ο Τσιμαμορέκμ Άλι δεν έχει τίποτα να φάει εκτός από ζαχαρόνερο. Είναι ευτυχής αν βρει μια χούφτα ρύζι, είναι όμως δύσκολο να ταΐσει τη σύζυγο και τα έξι παιδιά τους.

Για τέταρτο συνεχόμενο έτος η ξηρασία ρημάζει το μέρος όπου ζει ο Άλι στο Γκραντ Σουντ της νότιας Μαδαγασκάρης. Περισσότερο από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της περιοχής, ή δύο στους πέντε, βασίζονται πλέον στην ανθρωπιστική βοήθεια για να επιζήσουν μιας κατάστασης που ο ΟΗΕ ονομάζει «λιμός λόγω κλιματικής αλλαγής».

«Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε βροχή, πολλή βροχή. Καλλιεργούσα γλυκοπατάτες και είχα πολλά χρήματα […] Κατάφερα ακόμα και να παντρευτώ επειδή ήμουν πλούσιος» λέει στο Reuters ο Άλι, 44 ετών.

«Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει» προσθέτει, δείχνοντας το ερημικό τοπίο γύρω του, όπου το μόνο πράσινο είναι αγκαθωτά παχύφυτα.

O Τσιμαμορέκμ Άλι καλλιεργούσε κάποτε γλυκοπατάτες. Τώρα τίποτα (Reuters)

Η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει τα μοτίβα των βροχών στο νησί του Ινδικού Ωκεανού, το οποίο προβλέπεται ότι θα μαστίζεται από όλο και συχνότερους κυκλώνες. Ακόμα και σε μια χώρα όπου δεν υπάρχουν συγκρούσεις, όπως στη γειτονική Αφρική, η επιβίωση είναι δύσκολη.

«Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει κατά πολύ τον λιμό στη Μαδαγασκάρη» είχε δηλώσει ο πρόεδρος της χώρας Αντρί Ραζοελίνα στη διάρκεια επίσκεψης σε πληγείσες περιοχές. «Η Μαδαγασκάρη είναι θύμα της κλιματικής αλλαγής» είπε.

Εκατοντάδες κλιματικοί πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί σε καταυλισμό στο Αμποβόμπε (Reuters)

Είναι μια δυσανάλογη συνέπεια για τη νησιωτική χώρα, στην οποία αντιστοιχεί λιγότερο από 0,01% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με το World Carbon Project.

Μισό εκατομμύριο παιδιά αναμένεται ότι θα υποστούν «οξύ υποσιτισμό» στη νότια Μαδαγασκάρη και 110.000 παιδιά «σοβαρό υποσιτισμό», σύμφωνα με το Ταμείο Παιδιών του ΟΗΕ.

Πολλά παιδιά στα νότια του νησιού εξαρτώνται πλέον από το συσσίτιο (Reuters)

Η Nutriset, γαλλική εταιρεία που ειδικεύεται στα τρόφιμα για ανθρωπιστική βοήθεια, άνοιξε την περασμένη εβδομάδα εργοστάσιο στη νότια Μαδαγασκάρη, με την προοπτική να παράγει κάθε χρόνο 600 τόνους ενός δυναμωτικού γεύματος από φιστίκια, ζάχαρη και γάλα για υποσιτισμένα παιδιά.

Η κυβέρνηση παραχωρεί επίσης εκτάσεις γης σε ορισμένες οικογένειες που εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Διακόσιες οικογένειες έχουν λάβει μέχρι σήμερα χωράφια με κοτόπουλα και κατσίκες, οι οποίες είναι πιο ανθεκτικές στη λειψυδρία από ό,τι τα βοοειδή. Οι αρχές ενθαρρύνουν επίσης την καλλιέργεια κασάβας, η οποία αντέξει στην ξηρασία καλύτερα από το καλαμπόκι.

«Είναι φυσική καταστροφή» λέει ο Άλι. «Ο Θεός να μας βοηθήσει».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024