Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέταρτο κύμα πανδημίας και οικονομία

Τέταρτο κύμα πανδημίας και οικονομία

Η δομική αδυναμία της οικονομίας είναι η ανταγωνιστικότητα, η εξωστρέφεια, αλλά και το μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες επί των επιδημιολογικών δεδομένων, το τέταρτο κύμα της πανδημίας, βρίσκεται προ των πυλών, αν δεν έχει ήδη ξεκινήσει σε όλο τον κόσμο, όπως και στην Ελλάδα.

Αυτό το γεγονός, έρχεται να βρει την χώρα μας, σε μια σημαντική προσπάθεια που γίνεται όλη την φετινή χρονιά, στο να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, για να επιτευχθεί το πολυπόθητο τείχος της ανοσίας.

Βέβαια για να είμαστε πραγματιστές, οι μεταλλάξεις σε μια πανδημία είναι αναμενόμενες, απλά δεν είναι ποτέ γνωστός εκ των προτέρων, ο ρυθμός μεταδοτικότητας αλλά και θνητότητας.

Σε κάθε περίπτωση, παρά την σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας από την αρχή των εμβολιασμών, θα υπάρξουν σίγουρα αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις από τη νέα μετάλλαξη και την αύξηση των κρουσμάτων, γεγονός που θα φανεί τόσο στα μειωμένα έσοδα από τον τουρισμό, όσο και στην μείωση της επενδυτικής ζήτησης, λόγω της αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία.

Παρόλα αυτά, σε αυτό το κρίσιμο σημείο, τόσο για την χώρα όσο και για την ΕΕ, δεν χρειάζεται κινδυνολογία εκ μέρους της κυβέρνησης αλλά και της πολιτείας συνολικά, αλλά σταθερή και συνεχής ενημέρωση των πολιτών, τόσο για τα οικονομικά, όσο και για τα επιδημιολογικά δεδομένα και την δυνατότητα στήριξης, τόσο των άνεργων όσο και των ευπαθών ομάδων.

Η οικονομία και η κοινωνία, ναι μεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, αλλά θα συνεχίσουν να εξελίσσονται.

Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, δεν είναι μόνο η ρευστότητα αυτή καθαυτή, ούτε το πόσα επιδόματα μπορούν να χορηγηθούν ώστε να μετατραπούν σε κατανάλωση.

Η δομική αδυναμία, είναι η ανταγωνιστικότητα, η εξωστρέφεια, αλλά και το μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων, που πρέπει είτε να μεγαλώσουν οργανικά, είτε να συγχωνευθούν, για να παράξουν περισσότερο.

Το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι όντως μια μεγάλη ευκαιρία για την χώρα, αρκεί να διοχετευθούν τα κατάλληλα κονδύλια, στους αντίστοιχους κλάδους με συγκριτικό πλεονέκτημα, που θα δώσουν ώθηση στο ΑΕΠ και την ελληνική οικονομία, με αντίστοιχη στήριξη της απασχόλησης.

Παρά λοιπόν τις δυσκολίες της πανδημίας λόγω των μεταλλάξεων, τόσο οι εμβολιασμοί που αυξάνονται αθροιστικά μέρα με την μέρα, όσο και τα νέα φάρμακα που δοκιμάζονται, σε συνδυασμό με την διαρκή παροχή ρευστότητας από ΕΚΤ και ΕΕ, θα μπορέσουν μεσοπρόθεσμα, να κάνουν την ελληνική οικονομία να προχωρήσει μπροστά και να κερδίσει το στοίχημα της διεθνούς ανταγωνιστικότητας.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024