Τουρκία: Ο Ερντογάν θυμήθηκε τον… Μωάμεθ τον Πορθητή και την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την αναθεωρητική ατζέντα του δεν φαίνεται να περιορίζεται σε συγκρίσεις για το πρόσωπό του με ιστορικές προσωπικότητες όπως αυτή του Κεμάλ Ατατούρκ. Κατά την τελετή για την κατασκευή της διώρυγας της Κων/πολης θυμήθηκε τον Μωάμεθ τον Πορθητή
Οι κρίσεις μεγαλείου που διακατέχουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένα παλιό κουσούρι του Τούρκου προέδρου. Οι γνώστες της τουρκικής πολιτικής ζωής έχουν διατυπώσει την άποψη ότι ο Ερντογάν στο μυαλό του αναμετράται ιστορικά με τον ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους, τον Κεμάλ Ατατούρκ.
Το τερμάτισε
Ωστόσο υπάρχουν στιγμές που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την αναθεωρητική ατζέντα του δεν φαίνεται να περιορίζεται σε τέτοιες ιστορικές συγκρίσεις, τις τραβάει στα άκρα και το …τερματίζει.
Μια τέτοια στιγμή αποτέλεσε και η τελετή για τη φαραωνική διώρυγα της Κωνσταντινούπολης όπου ο Τούρκος πρόεδρος εμμέσως πλην σαφώς συνέκρινε τον εαυτό του με τον Μωάμεθ τον Πορθητή και την κατάκτηση της Πόλης.
«Τα στενά της Κωνσταντινούπολης που βρωμίζουν από τα οικιακά και βιομηχανικά απόβλητα, πάει καιρός που εκπέμπουν σήμα SOS. Ορίστε δείτε σε τι κατάσταση είναι η θάλασσα του Μαρμαρά από την βλέννα. Καταστροφή δεν είναι;» διερωτήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε:
15 δισεκατομμύρια το κόστος του έργου
«Στην πραγματικότητα εμείς βλέπουμε την Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, ως σχέδιο που θα σώσει το μέλλον της Κωνσταντινούπολης. Η διώρυγα της Κωνσταντινούπολης με κόστος περίπου 15 δισ. δολάρια στοχεύουμε να ολοκληρωθεί σε 6 χρόνια. Ο Πορθητής κατακτώντας την Κωνσταντινούπολη, περνώντας τα καράβια του από την στεριά, έκανε όλο τον κόσμο να τον θαυμάζει. Και εμείς με τις γέφυρες που σαν καντήλια κρεμάσαμε στα στενά κάναμε τον κόσμο να μας θαυμάζει.
»Και τώρα συνδέοντας τον Μαρμαρά με την Μαύρη Θάλασσα με ένα νέο στενό, με την διώρυγα Κωνσταντινούπολης, για μία ακόμη φορά θα αφήσουμε έκθαμβο τον κόσμο» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
- Στο πρώτο χριστουγεννιάτικο κήρυγμά του, ο Πάπας Λέων καταδικάζει τις συνθήκες διαβίωσης στη Γάζα
- «Καλά Χριστούγεννα Παναθηναϊκέ μου! Πάντα δίπλα σου»: Το βίντεο της πράσινης ΠΑΕ
- Χειμερινές εκπτώσεις 2026: Πότε ξεκινούν – Πρακτικές συμβουλές για τους καταναλωτές
- Ευρώπη: Δεύτερη από το τέλος η Ελλάδα στους πραγματικούς μισθούς – Οι προβλέψεις για το 2026
- Ο Ντανιέλ Μπενσαΐντ και η επιμονή ότι πολιτική σημαίνει ανατροπή
- Τι ισχύει με το συμβόλαιο του Κλοπ – Μπορεί να επιστρέψει στους πάγκους;
- Σοβαρές ζημιές από τη έντονη κακοκαιρία σε πολυκατοικία στον Άλιμο – Κατέρρευσε μάντρα
- Mick Abrahams – Πέθανε ο (αρχικός) κιθαρίστας των Jethro Tull σε ηλικία 82 ετών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)



































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442